Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Houten hoed tegen ontbossing op Prinsjesdag

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks droeg op Prinsjesdag (15 september) een exclusieve FSC-houten creatie door ontwerpster Evelien Gentis-Smit van hoedenlabel Eudia. Hiermee vraagt zij aandacht voor een van de grootste klimaatuitdagingen wereldwijd: ontbossing. Haar boodschap? "We moeten in Nederland meer duurzaam hout gebruiken, de overheid voorop. Zij heeft een voorbeeldfunctie, maar we zien dat overheden nog te weinig duurzaam hout toepassen."

Duurzaam inkopen moet beter

De Nederlandse overheid heeft zich in haar duurzaam inkoopambitie duidelijk voor duurzaam hout uitgesproken. Toch ligt hier nog een flinke uitdaging, merkt Van Tongeren. "De Nederlandse overheden zitten nog ver af van een 100 procent duurzame inkoop als het gaat om hout in projecten. Zo blijkt in de grond-, weg- en waterbouw, waar de overheid de belangrijkste opdrachtgever is, maar 40% van het toegepaste tropische hout aantoonbaar duurzaam. Van een voortrekkersrol van de overheid is nog absoluut geen sprake."



Controle ontbreekt

Van Tongeren refereert aan de resultaten van een recent onderzoek van FSC Nederland onder overheidsopdrachtgevers in de grond-, weg-, en waterbouw. De goede intentie is er zeker: in beleid en bestek wordt duurzaam hout vaak benoemd. Er wordt echter niet gecontroleerd of het voorgeschreven hout daadwerkelijk wordt toegepast. Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland: "Die controle is erg belangrijk, want aan het hout zelf kun je de herkomst niet aflezen. Het werken met daarvoor gecertificeerde aannemers is de sleutel voor een goede borging, maar dat laten de meeste provincies, gemeenten en waterschappen nog na."

Gebruik FSC-hout stimuleert goed bosbeheer

Bijna de helft van de oorspronkelijke bosgebieden op aarde is verdwenen. Van het overgebleven bos heeft ongeveer 10 procent een beschermde status, de rest is afhankelijk van goed beheer. Per jaar verdwijnt bijna 15 miljoen hectare bos, dat is ruim drie keer de oppervlakte van Nederland. Ontbossing is niet alleen funest voor de mensen en dieren die direct van het bos afhankelijk zijn, maar ook voor het klimaat: 15 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door ontbossing. Vragen naar duurzaam hout hier in Nederland prikkelt mensen in gebieden met kwetsbare bossen om deze duurzaam te beheren. Organisaties die duurzaam hout toepassen kunnen zo direct bijdragen aan bosbescherming.

Voor meer informatie: www.gfsc.nl
Publicatiedatum: