Op verkenning in de Koeientuin...

Hoe ziet een stal eruit als de koe deze zelf mag ontwerpen? Die vraag stond centraal bij het ontwerp van de koeientuin. Biologisch melkveebedrijf Kraanswijk was de eerste in Nederland die het concept ten uitvoer mocht brengen. Op 9 september opende het bedrijf voor het eerst haar deuren voor publiek. In Biojournaal verscheen eerder al dit artikel over de open dag bij Kraanswijk. The Milk Story was bij de officiƫle opening en maakte een verslag. Volgens medewerker Guus is het de bedoeling dat de koeien in de Koeienstal natuurlijk kuddegedrag kunnen vertonen. Dat ze kunnen liggen waar ze willen liggen, dat ze ontsnappingswegen hebben (uit de stal) en dat ze veel meer ruimte hebben dan in een gangbare stal. In de nieuwe stal hebben ze 15 vierkante meter per koe.

De innovatieve vloer van de stal gooit hoge ogen. De kunststof vloer, die aanvoelt als een weiland, scheidt de meststromen. De vaste mest blijft liggen op de vloer en wordt door een 'mestoppakrobot' (de eerste in Nederland) bij elkaar geraapt zodat het daarna de mestvergister in kan. De urine loopt door de schuine vloer weg naar de zijkant, wordt weggepompt en aan de biologische glas- en tuinbouw geleverd. De verslaggevers komen er onder meer achter dat de mestrobot met de voerrobot communiceert, om te zorgen dat de mestrobot geen koe aanrijdt. De voerrobot lokt de koeien namelijk naar de zijkant van de stal.



Klik hier voor het hele artikel.

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven