Jonge boeren rennen voor vierkante meters BD-landbouwgrond

Studenten van Groenhorst Dronten Warmonderhof Opleidingen gaan 12 november hardlopen voor voldoende biologisch-dynamische landbouwgrond in de toekomst; hún toekomst. Met zes euro kopen ze één vierkante meter vruchtbare landbouwgrond vrij. De aankoop van de gronden loopt via Stichting Grondbeheer.

Een biologisch-dynamische boer heeft vaak decennia lang gewerkt aan het opbouwen van een vruchtbare bodem onder zijn bedrijf. Door eindeloze aandacht, compostering, niet kerende grondbewerking en het gebruik van preparaten heeft hij een bodem gecreëerd waarin planten gezond kunnen groeien.Deze grond moet bewaard worden voor de toekomst, veilig worden gesteld voor jonge biologisch-dynamische boeren die willen starten met hun bedrijf. Maar grond is duur, en de aanschaf ervan legt een onevenredig grote druk op de schouders van nieuwe boeren. Stichting Grondbeheer werft gelden om biologisch-dynamische grond te kopen en tegen een normale pachtprijs te verpachten aan nieuwe BD-boeren. Die kunnen zo voortbouwen op de erfenis van hun BD-voorganger en bovendien is de pacht dusdanig, dat ze sneller een normale boterham kunnen verdienen met hun boerderij.

Om gelden te werven voor de aankoop van BD-landbouwgronden, hebben Stichting Grondbeheer en Warmonderhof de handen ineen geslagen. Warmonderhof leidt al zeventig jaar lang de biologisch-dynamische boeren van de toekomst op. Het is een school die is gevestigd op drie boerenbedrijven in Dronten, waar leren en werken hand in hand gaan. De school telt zo'n driehonderd studenten, voltijd en deeltijd, jongeren en volwassenen. Het gros van de Warmonderhofstudenten komt niet uit een landbouwfamilie en heeft dus geen familiebedrijf achter de hand waarin hij of zij kan instromen als opvolger.

De studenten lopen donderdag 12 november een parcours van 3 kilometer over de akkers van de schoolboerderijen. Daarmee werven ze sponsorgelden, die Stichting Grondbeheer kan gebruiken om extra BD-grond aan te kopen. De studenten lopen, kortom, voor hun eigen toekomst als BD-boer.

Hoe het werkt

Met een sponsorbedrag van zes euro is één vierkante meter voor altijd veilig gesteld als vruchtbare, biologisch dynamische landbouwgrond. Met elke ronde over de schoolboerderijen van Warmonderhof rent een student zo de vierkante meters bij elkaar. Het parcours wordt gemaakt door de studenten zelf en meet drie kilometer. De studenten werven ook zelf de sponsors, in hun familie-, vrienden- en kennissenkring, waardoor hun eigen netwerk kan zorgen dat zij straks boer kunnen worden.

Voor meer informatie: www.warmonderhof.nl en www.bdgrondbeheer.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.