Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaans familiebedrijf Icam grote speler bio-chocolade

Tholen – De lucht is zwaar van de geur van cacao, er is geen twijfel mogelijk: in deze fabriek wordt chocolade geproduceerd. De fabriek van Icam Cioccolatieri, nabij Milaan, is de thuisbasis van de familie Agostoni. Jaarlijks lopen hier duizenden chocoladerepen van de band die de hele wereld over verscheept worden.


Plinio Agostoni, topman en tweede generatie van de familie.


De fabriek is zoveel mogelijk geautomatiseerd.

Met een omzet van zo'n 130 miljoen euro, 350 medewerkers en een productiecapaciteit van 120 ton per dag behoort Icam tot de chocoladegiganten in de niet-conventionele sector. Het bedrijf produceert, naast conventionele producten, biologische, fairtrade, suikervrije en glutenvrije chocolade in 350 verschillende recepten. In 2010 werd de huidige locatie van de fabriek in gebruik genomen. "We exporteren de chocolade over de hele wereld. Van Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten tot China en Rusland", vertelt Plinio Agostoni, topman en tweede generatie.


De verpakkingslijn van de chocolade is de laatste halte voordat de repen de wereld over gaan.



Exclusief merk

Het was Silvio Agostoni, de vader van Plinio, die in 1946 samen met zijn vrouw Carolina Vanini een chocoladefabriekje opende. In de jaren '70 begon Plinio met de directe import van cacao en bouwde hij relaties op met de telers overzee. Het bedrijf groeide verder tot de huidige omvang.

De biologische tak van het bedrijf levert een bijdrage van 39,8% aan de omzet, dat komt overeen met 4,92 miljoen euro of 9700 ton. Daarvan is 2700 ton, of 20,2 miljoen euro omzet, consumentenproducten.


De chocolade wordt in mallen gegoten en gekoeld waardoor de welbekende chocoladereep ontstaat.

"Het verhaal achter het product wordt belangrijker", vertelt Plinio. "Vorig jaar hebben we het Vanini-merk geïntroduceerd, Vanini is de naam van mijn moeder." Voor dit merk met exclusieve chocolade wordt de cacao uit de Amazone geïmporteerd. De Amazone is de bakermat van de cacaoteelt. "Hier wordt al 5000 jaar cacao verbouwd", weet Plinio. De telers gebruiken veel verschillende rassen, waarvan enkelen vrijwel onbekend zijn.

Bio-cacao uit Zuid-Amerika

Wereldwijd wordt er zo'n 3.000.000 ton cacao geteeld, waarvan verre weg het grootste deel in Afrika (65-70%), gevolg door Centraal- en Latijns-Amerika (12-13%) en Zuidoost-Azië (17%). De Italiaanse chocolademaker importeert 20.000 ton cacao van over de hele wereld. Om enkele landen te noemen: Oeganda, Sierra Leone, Togo, Peru, Ecuador, Dominicaanse Republiek en Colombia.

De biologische cacao wordt uitsluitend uit Latijns-Amerika geïmporteerd. Peru is veruit de grootste, goed voor 3950 ton biologische fairtrade cacao en 130 ton biologische. De Dominicaanse Republiek is goed voor 2900 biologische fairtrade cacao en 330 ton biologische. Uit Ecuador importeert Icam in totaal 175 ton biologisch cacao.


De cacaobonen worden geïmporteerd uit verschillende landen wereldwijd.


Elke verschillende baal komt overeen met een ander land van oorsprong van de cacaobonen.

Nadat de cacaobonen in Milaan zijn aangekomen en een kwaliteitscontrole is uitgevoerd wordt de cacao blootgesteld aan infraroodstraling om eventuele bacteriën te doden. Vervolgens worden de bonen gekraakt en geroosterd, waarna een dikke bruine vloeistof over blijft. Deze wordt gefilterd om de cacaoboter en cacaopoeder te winnen. Vervolgens wordt de chocolade gemaakt op verschillende productielijnen en volgens verschillende recepten. De vloeibare chocolade wordt in mallen gegoten en gekoeld, waarna de wel bekende chocoladereep de verpakkingsband oploopt.


De huidige fabriek van Icam, nabij Milaan, werd in 2010 in gebruik genomen.

Voor meer informatie: www.icamcioccolato.com