Froukje knipt duindoorntakken af.
Maar voordat dit kan, gaat er nog een hele oogstverwerking aan vooraf. Takken worden tijdens oogsten in zijn geheel afgeknipt, vervolgens in grote houten kisten verzameld waarna ze naar het vrieshuis in Surhuisterveen worden gebracht en ingevroren. Daarna schudden en slaan ze met vorken de kleine feloranje vruchtjes van de takken. Dan moeten de bessen nog in een speciaal voor de duindoornoogst ontworpen schoningsmachine om ze blad-, tak- en vuilvrij af te leveren bij de producenten die er uiteindelijk producten van maken.
De Duindoorn
De duindoornstruik is een vruchtgewas die vooral op open, kalkrijke gronden goed uit de voeten kan. De duindoorn is ook goed bestand tegen zout en opstuiven van zand, zodat de duindoorn - de naam zegt het al - veel voorkomt in duingebieden. In september zijn de kleine oranje bessen van de duindoorn rijp. De bessen zelf zijn zuur en worden weinig gegeten, maar verwerkt in producten komt de friszure smaak goed uit de verf. De bes zelf bevat 7 maal meer vitamine C dan een sinaasappel. Bij gebrek aan deviezen om citroenen te kopen was dit voor sommige Oost-Europese landen dan ook een goede alternatieve leverancier van vitamine C voor het lichaam.Froukje en Jan werken boompje voor boompje af.
Historie
Waar de duindoorn van nature al eeuwen in Nederland vertoeft, heeft Coöperatie Wrâldfrucht in 1993 met behulp van teeltdeskundige Jan de Boer uit Boelenslaan en bedrijfskundige Henk Pilat uit Buitenpost de biologische duindoornteelt in Noordoost-Fryslân opgezet. Via het concept Waddendelicatessen waarbij de bessen ook in de streek werden verwerkt, ontstond er vraag naar de duindoorn. De Coöperatie vulde deze vraag in en doet dat anno 2015 nog steeds. De feloranje duindoorn is altijd al het gezicht van de Waddendelicatessen geweest en is dat nu nog steeds. "Dit bijzondere kleinfruit betekende eigenlijk mijn eerste kennismaking met duurzame economische ontwikkeling in het Waddengebied. Een paar jaar later ben ik samen met Marc van Rijsselberghe van Texel Stichting Waddengroep gestart voor een permanente stimulering van duurzame economische activiteit in dit gebied. Daarom is de jaarlijkse duindoornoogst altijd iets om even bij stil te staan en soms help ik één van de telers ook nog wel eens mee de oogst binnen te halen", vertelt Henk Pilat van Stichting Waddengroep. Omdat de teelten biologisch zijn, in het Waddenkustgebied liggen en daar ook verwerkt worden, dragen de duindoornproducten van Waddendelicatessen uit Dokkum het Waddengoud keurmerk.Voor meer informatie: www.waddengoud.nl