Bio-duindoornoogst van start in Friese Waddenkustregio

Boom voor boom, tak voor tak zijn Jan en Froukje Bergmans van biologisch fruitbedrijf Bergmans nabij Kollum vrijdag 11 september met de duindoornoogst gestart. Een intensieve klus voor hen en vijf andere biologische bedrijven binnen de Coöperatie Wrâldfrucht die deze week eveneens met het oogsten van de duindoorn begonnen zijn. Alle zes bedrijven van de coöperatie – allen gelegen in de Friese Waddenkustregio -hebben een prima oogst dit jaar met volle rijpe duindoornbessen, die met name zijn bestemd voor verwerking in diverse Waddengoud gecertificeerde producten als sappen, siropen, jams, sauzen en wijnen.


Froukje knipt duindoorntakken af.

Maar voordat dit kan, gaat er nog een hele oogstverwerking aan vooraf. Takken worden tijdens oogsten in zijn geheel afgeknipt, vervolgens in grote houten kisten verzameld waarna ze naar het vrieshuis in Surhuisterveen worden gebracht en ingevroren. Daarna schudden en slaan ze met vorken de kleine feloranje vruchtjes van de takken. Dan moeten de bessen nog in een speciaal voor de duindoornoogst ontworpen schoningsmachine om ze blad-, tak- en vuilvrij af te leveren bij de producenten die er uiteindelijk producten van maken.
 


De Duindoorn

De duindoornstruik is een vruchtgewas die vooral op open, kalkrijke gronden goed uit de voeten kan. De duindoorn is ook goed bestand tegen zout en opstuiven van zand, zodat de duindoorn - de naam zegt het al - veel voorkomt in duingebieden. In september zijn de kleine oranje bessen van de duindoorn rijp. De bessen zelf zijn zuur en worden weinig gegeten, maar verwerkt in producten komt de friszure smaak goed uit de verf. De bes zelf bevat 7 maal meer vitamine C dan een sinaasappel. Bij gebrek aan deviezen om citroenen te kopen was dit voor sommige Oost-Europese landen dan ook een goede alternatieve leverancier van vitamine C voor het lichaam.
 

Froukje en Jan werken boompje voor boompje af.

Historie

Waar de duindoorn van nature al eeuwen in Nederland vertoeft, heeft Coöperatie Wrâldfrucht in 1993 met behulp van teeltdeskundige Jan de Boer uit Boelenslaan en bedrijfskundige Henk Pilat uit Buitenpost de biologische duindoornteelt in Noordoost-Fryslân opgezet. Via het concept Waddendelicatessen waarbij de bessen ook in de streek werden verwerkt, ontstond er vraag naar de duindoorn. De Coöperatie vulde deze vraag in en doet dat anno 2015 nog steeds. De feloranje duindoorn is altijd al het gezicht van de Waddendelicatessen geweest en is dat nu nog steeds. "Dit bijzondere kleinfruit betekende eigenlijk mijn eerste kennismaking met duurzame economische ontwikkeling in het Waddengebied. Een paar jaar later ben ik samen met Marc van Rijsselberghe van Texel Stichting Waddengroep gestart voor een permanente stimulering van duurzame economische activiteit in dit gebied. Daarom is de jaarlijkse duindoornoogst altijd iets om even bij stil te staan en soms help ik één van de telers ook nog wel eens mee de oogst binnen te halen", vertelt Henk Pilat van Stichting Waddengroep. Omdat de teelten biologisch zijn, in het Waddenkustgebied liggen en daar ook verwerkt worden, dragen de duindoornproducten van Waddendelicatessen uit Dokkum het Waddengoud keurmerk.Voor meer informatie: www.waddengoud.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.