Lokaal staat dit jaar centraal tijdens de Vegetarische Restaurantweek. Dé voorvechter voor lokale producten in Nederland is topkok Jonathan Karpathios. Hij is dit jaar dan ook de ambassadeur van Vegetarische Restaurantweek, die van 5 tot en met 11 oktober plaatsvindt.
Lokale producten mogen zich in een stijgende populariteit verheugen. Het wordt zelfs door meer mensen belangrijk gevonden dan biologisch. Maar in een geglobaliseerde economie is het lokaal inkopen van je producten nog helemaal niet zo makkelijk. Menig restaurant heeft geen idee waar in de regio aan te kloppen voor ingrediënten van eigen bodem. Toch is er een voorzichtige beweging zichtbaar van restaurants die zich afkeren van massaproductie en smaakvervlakking en zoeken naar authentieke en onderscheidende producten.
Jonathan Karpathios, chefkok en eigenaar van restaurant Vork en Mes: "Ik haal mijn ingrediënten uit de directe omgeving. Zo is het altijd vers en kun je er op toezien dat je de beste kwaliteit krijgt. Maar er is meer. Ook de bodem draagt bij aan de smaak van de groenten. Bij de wijnbouw is dat al bekend. Kenners spreken van het 'terroir'. Maar voor groenten geldt precies hetzelfde, de bodem bepaalt mede de kwaliteit van het product. En de kwaliteit van je ingrediënten is doorslaggevend voor het succes van je gerecht. Over tien jaar gaat de Michelinster naar de boer en niet meer naar de kok."
Het thema lokaal past daarmee uitstekend binnen het concept van de Vegetarische Restaurantweek. Floris de Graad, directeur Vegetariërsbond: "Lokale producten hebben hun eigen karakter, zijn vers en duurzaam. Ze kunnen er daarmee voor zorgen dat de kwaliteit van vegetarische gerechten naar een nog hoger plan wordt getild. Dat is precies het doel van de restaurantweek. We willen restaurants hun grenzen laten verleggen en de gast er van laten meegenieten. Vegetarisch is nu nog voor veel mensen nieuw, maar straks volledig vanzelfsprekend."
De Vegetarische Restaurantweek vindt dit jaar van 5 tot en met 11 oktober plaats. Tussen het geweld van de andere restaurantweken weet deze week zich prima staande te houden. In de promotie rond de week ligt de nadruk dan ook niet zozeer op het goedkope aanbod, maar op de kwaliteit en originaliteit van het menu. De deelnemende restaurants bieden de gast een speciaal vegetarisch menu voor 25 euro (40 euro in het hoog segment).
De Vegetarische Restaurantweek wordt georganiseerd door de Vegetariërsbond en het radioprogramma Vara's Vroege Vogels.
Jonathan Karpathios is chef kok en eigenaar van restaurant Vork en Mes in Hoofddorp. Hij schreef twee kookboeken over 'echt eten' en trad op als jurylid in KRO's Kookschool en het programma 'Van Hollandse Bodem' bij de EO.
Voor meer informatie: www.devegetarischerestaurantweek.nl
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- "Ik dacht eigenlijk dat dit in ons kleine land niet mogelijk was"
- Veiligheidswaarschuwing Pure Goat Company Volledige Zuigelingenvoeding 1, 800 gram
- Biologische melkprijs Eko-Holland stijgt met 2 euro
- Mimo: Biologische chocolate-chipkoekjes om af te bakken
- "Het beleid ter ondersteuning van de biologische landbouw in Frankrijk blijft ontoereikend"
Top 5 - afgelopen week
- Patty Brard weggestuurd van bio-boerderij op Ibiza
- Tweede Kamer: "Ondersteun biologische koplopers in stikstofaanpak"
- Fotoreportage: Jubileumjaar De Groene Passage feestelijk afgetrapt met Zomermarkt
- Anders Invest Food & Agri fonds participeert in Horizon Natuurvoeding
- De Speld steekt de draak met biologisch
Top 5 - afgelopen maand
- In memoriam: Frans baron van Verschuer
- "We zeiden tegen elkaar: als we dit doen, dan gaan we voor 100% biologisch"
- John Arink gaat discussie aan met Henk Bleker bij Humberto op RTL4
- Patty Brard weggestuurd van bio-boerderij op Ibiza
- Ronald van Marlen spreekt Rabobank-aandeelhouders aan op verantwoordelijkheid voor 'landbouwpuinhoop'
"Over 10 jaar gaat Michelinster naar de boer en niet naar het restaurant"
Jonathan Karpathios ambassadeur Vegetarische Restaurantweek
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-07-01 Rock Werchter gaat voor lokaal lekkers met de Smaakfabriek
- 2022-06-29 Jubileumcongres EFMI over de foodtrends van gisteren, vandaag en morgen
- 2022-06-28 Nieuwe samenwerking GEPU en Rungis
- 2022-06-24 UMC Utrecht gaat voor gezonder voedingsaanbod
- 2022-06-21 Australische pubs overwegen om sla als bijgerecht optioneel te maken om verspilling tegen te gaan
- 2022-06-17 Eerste biologische bedrijfsrestaurant in Hamburg geopend
- 2022-06-17 Zwitserse samenwerking brengt biologische voeding in crèche, school en kantine
- 2022-06-10 Exki breidt cateringservice uit naar Antwerpen
- 2022-06-07 "Wij kennen alle boeren waar we inkopen"
- 2022-06-02 Ruim vijf miljoen maaltijden gered van verspilling in 2021
- 2022-06-02 CO2-Impact Tool moet assortiment in bedrijfsrestaurants verduurzamen
- 2022-06-01 Een Tweede Michelinster voor De Nieuwe Winkel
- 2022-05-24 Telers en chefs ontmoeten elkaar op de Rungis Food Fair
- 2022-05-23 Royal Spelt opent eigen bitterballen- en krokettenfabriek
- 2022-05-20 De Nieuwe Winkel verkozen tot Beste Biologische en Groenterestaurant
- 2022-05-18 Aantal foodtruckondernemingen sinds 2017 verdubbeld
- 2022-05-17 Marktplaats voor horeca met overschotten en imperfecte producten
- 2022-05-17 Woonzorgcentrum en biopluktuin starten samenwerking
- 2022-05-16 Anne&Max zet hotelketen voor insecten op
- 2022-05-13 Bij SLA eten kinderen tot en met 10 jaar gratis