
Abonneren
Vacatures
- Senior Purchaser
- Junior Purchaser
- R&D Trial Manager Vegetables | Team Lead
- Loodsmedewerk(st)ers Groente en Fruit
- Global Sourcing Manager
- Business Unit Manager Importeurs & Exporteurs
- Docent Teelt
- Buying Operations Manager (BOM Process)
- Bestuurslid
- Internationaal accountmanager Duitsland
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- In memoriam Harmen Peters
- René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- Fotoreportage: Bio-producenten op PLMA 2023
- "Diversiteit is altijd beter dan een monocultuur"
- Meer natuur, beter voor dierenwelzijn: maar boer Gerjo Koskamp kan het niet alleen
Top 5 - afgelopen maand
"Over 10 jaar gaat Michelinster naar de boer en niet naar het restaurant"
Jonathan Karpathios ambassadeur Vegetarische Restaurantweek
Lokale producten mogen zich in een stijgende populariteit verheugen. Het wordt zelfs door meer mensen belangrijk gevonden dan biologisch. Maar in een geglobaliseerde economie is het lokaal inkopen van je producten nog helemaal niet zo makkelijk. Menig restaurant heeft geen idee waar in de regio aan te kloppen voor ingrediënten van eigen bodem. Toch is er een voorzichtige beweging zichtbaar van restaurants die zich afkeren van massaproductie en smaakvervlakking en zoeken naar authentieke en onderscheidende producten.
Jonathan Karpathios, chefkok en eigenaar van restaurant Vork en Mes: "Ik haal mijn ingrediënten uit de directe omgeving. Zo is het altijd vers en kun je er op toezien dat je de beste kwaliteit krijgt. Maar er is meer. Ook de bodem draagt bij aan de smaak van de groenten. Bij de wijnbouw is dat al bekend. Kenners spreken van het 'terroir'. Maar voor groenten geldt precies hetzelfde, de bodem bepaalt mede de kwaliteit van het product. En de kwaliteit van je ingrediënten is doorslaggevend voor het succes van je gerecht. Over tien jaar gaat de Michelinster naar de boer en niet meer naar de kok."
Het thema lokaal past daarmee uitstekend binnen het concept van de Vegetarische Restaurantweek. Floris de Graad, directeur Vegetariërsbond: "Lokale producten hebben hun eigen karakter, zijn vers en duurzaam. Ze kunnen er daarmee voor zorgen dat de kwaliteit van vegetarische gerechten naar een nog hoger plan wordt getild. Dat is precies het doel van de restaurantweek. We willen restaurants hun grenzen laten verleggen en de gast er van laten meegenieten. Vegetarisch is nu nog voor veel mensen nieuw, maar straks volledig vanzelfsprekend."
De Vegetarische Restaurantweek vindt dit jaar van 5 tot en met 11 oktober plaats. Tussen het geweld van de andere restaurantweken weet deze week zich prima staande te houden. In de promotie rond de week ligt de nadruk dan ook niet zozeer op het goedkope aanbod, maar op de kwaliteit en originaliteit van het menu. De deelnemende restaurants bieden de gast een speciaal vegetarisch menu voor 25 euro (40 euro in het hoog segment).
De Vegetarische Restaurantweek wordt georganiseerd door de Vegetariërsbond en het radioprogramma Vara's Vroege Vogels.
Jonathan Karpathios is chef kok en eigenaar van restaurant Vork en Mes in Hoofddorp. Hij schreef twee kookboeken over 'echt eten' en trad op als jurylid in KRO's Kookschool en het programma 'Van Hollandse Bodem' bij de EO.
Voor meer informatie: www.devegetarischerestaurantweek.nl
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-05-12 Ziekenhuis AZ Zeno geeft bio-voeding aan de patiënten
- 2023-05-11 Hotelketen Bilderberg: alle 125 ontbijtproducten gescreend en verduurzaamd
- 2023-05-05 Tweesterrenchef Bas van Kranen: "Biologische groenten zijn zoveel lekkerder, echt bizar"
- 2023-05-03 Nieuw Mos eetcafé wordt biologische saladebar SLA
- 2023-04-25 Eerste biologische en vega lunchroom van Dordrecht gaat sluiten
- 2023-04-24 Chef-kok Wander Alblas laat gasten zelf kip slachten
- 2023-04-20 Duitsland: nieuwe regels voor etikettering bio-producten in restaurants en kantines
- 2023-04-18 Nieuwe biologische koekjesmix voor naast de koffie of thee
- 2023-04-18 Smaakvolle start voor pilot 'Meer bio in de horeca'
- 2023-04-05 Zwitserse bio-sector zet met biologisch horeca-label in op extra omzet
- 2023-04-03 Meld uw duurzame horecalocatie aan voor de Gaia Green Awards 2023
- 2023-03-22 Instock verhuist om meer voedsel te kunnen 'redden'
- 2023-03-10 Collectief van inkopers verbindt zich aan natuurinclusieve landbouw
- 2023-02-21 Groene en gezonde maaltijden in de zorg dankzij platform ToekomstProef
- 2023-02-17 Heerlijkheid Mariënwaerdt behaalt opnieuw Green Key Goud
- 2023-02-14 Valentijnsactie voor de Voedselbank
- 2023-02-14 Met pilot komt biologische aanbesteding door het Rijk stapje dichterbij
- 2023-01-30 Investeringsronde moet groei en internationalisering Anne&Max versnellen
- 2023-01-24 Hotelvereniging gaat voor 50% bio-groenten in 2025
- 2023-01-11 Vernieuwd EXKi-restaurant op Brussels Airport