Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zorgen geuit over toenemend aantal octrooien op planteigenschappen

Op woensdag 9 september heeft de Tweede Kamer gedebatteerd over octrooi- en kwekersrecht. Bionext heeft hiervoor schriftelijke inbreng geleverd samen met Plantum, LTO, de vereniging van bloemenveilingen (VBN) en de afzetorganisatie voor groente en fruit (DPA).

In deze brief uiten de organisaties hun zorgen over een toenemend aantal octrooien op planteigenschappen. Dit heeft grote gevolgen voor de innovatie in de veredeling. Met één octrooi op een belangrijke eigenschap, zoals ziekteresistentie, krijgt de octrooihouder meteen een cruciale machtspositie in het betreffende gewas. Daarom roepen ze de regering op om het probleem meer prioriteit te geven en zich in te zetten voor een snelle aanpassing van de octrooiwetgeving.

Staatssecretaris Dijksma erkent het probleem. Ook zij vindt het onwenselijk dat natuurlijke eigenschappen van planten worden geoctrooieerd door een paar bedrijven. Ze wil het aankomende Nederlandse voorzitterschap van de EU aangrijpen om 'grote slagen te maken'. De voorkeur van de regering gaat uit naar het opnemen van een uitgebreide kwekersvrijstelling binnen het octrooirecht. Een andere oplossingsrichting is het beperken van het octrooirecht waardoor natuurlijke eigenschappen niet meer geoctrooieerd kunnen worden. De regering onderzoekt nog welke oplossing het meest haalbaar is. Ze werkt hierin samen met de Duitse en Franse overheid die het probleem ook willen aanpakken.

Voor meer informatie: raaijmakers@bionext.nl

Publicatiedatum: