Bionext wijst op negatieve gevolgen voor bio-landbouw

Tweede Kamer debateert over GGO teelt

Op woensdag 9 september heeft de Tweede Kamer gedebatteerd over GGO teelt. Bionext heeft hiervoor schriftelijke inbreng geleverd. Sinds april hebben Europese landen de bevoegdheid om de teelt van toegelaten GGO's op hun grondgebied te weren of in te perken. Daarbij mogen ook ethische en maatschappelijke bezwaren een rol spelen. Dat klinkt mooi maar de grote vraag is nog welke argumenten in de praktijk standhouden. Ze moeten namelijk wel juridisch houdbaar zijn.

De Nederlandse regering wil een zogenaamd nationaal afwegingskader opstellen om te bepalen welke GGO's in ons land geteeld mogen worden. Bionext heeft in haar inbreng gewezen op de negatieve gevolgen van GGO teelt voor de biologische landbouw. Bionext denkt dat de afgesproken isolatieafstanden niet voldoende zijn om besmetting van gentechvrije gewassen te voorkomen. Besmetting kan namelijk ook plaatsvinden tijdens het oogsten, de opslag en transport. Daarnaast kan de teelt van gentech gewassen in Nederland de export van biologische grondstoffen en producten in gevaar brengen. Biologische exportbedrijven vrezen dat hun afnemers zullen uitwijken naar landen waar geen gentechteelt plaatsvindt en waar het risico op besmetting dus kleiner is.

Staatssecretaris Dijksma heeft in haar reactie bevestigd dat maatschappelijke en ethische argumenten een rol spelen in de afweging, mits ze juridisch houdbaar zijn. Ze ziet nog geen aanleiding om de bestaande co-existentie afspraken te herzien.

Voor meer informatie: raaijmakers@bionext.nl

Bron: Bionext


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.