Olmenhorst Zelfpluk start op 19 september

Van 19 september tot en met 25 oktober gaat de Zelfpluk op landgoed de Olmenhorst van start. "De boomgaarden worden dan opengesteld voor het publiek om zelf appels en peren te komen plukken. De oogst ziet er dit jaar fantastisch uit. De appels en peren kleuren weer prachtig dankzij de zonnige zomermaanden. Ondanks de flinke stortbuien en het late en koude voorjaar hangen er weer mooie vruchten aan de fruitbomen", aldus Anton Haalboom, op de Olmenhorst verantwoordelijk voor de boomgaarden.Wat in 1994 begon met een 'open-huis-weekend' waarbij mensen zelf appels konden plukken is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks festijn dat dit seizoen zes weken duurt. De 'tweede generatie-zelfplukkers' zijn wederom gespot. Kinderen van het eerste uur die destijds met hun ouders kwamen, komen nu zelf met hun eigen kinderen appels en peren plukken.

Zelf oogsten past goed bij een beter bewustzijn op voedingsgebied met duurzame, biologische en lokale streekproducten. En voor kinderen: gewoon lekker buiten spelen, vies worden en iets leren over de natuur. Appels en peren groeien 'gewoon' aan een boom en wat is er leuker dan naar school je eigen geplukte appel mee te nemen?

Wie wil kan zelfs een eigen appelboom adopteren, tegen een vast bedrag op jaarbasis is dan de gehele oogst (wisselend tussen ongeveer 8 en 18 kilogram per jaar) van deze boom voor de adoptant.

In het kader van de natuureducatie worden gedurende de oogstperiode op aanvraag speciaal voor schoolklassen rondleidingen verzorgd. Aan het eind wordt door de kinderen zelf een tas vol appels geplukt om mee naar huis te nemen.

Tijdens de zelfpluk is iedereen op woensdag- en vrijdagmiddag en zaterdag en zondag de gehele dag welkom om de boomgaard in te trekken met een plukmand of tas. Tijdens de herfstvakantie van regio Noord en regio Midden kan er elke dag geplukt worden. Entree is gratis. In het weekend wordt 3 euro vergoeding gevraagd voor parkeren als men met de auto komt. Per dag wordt een deel van de boomgaard vrijgegeven voor de zelfpluk. Het plukschema wordt bepaald door Moeder Natuur, soorten & rijping. Op de website wordt het actuele schema bijgehouden. Peren kunnen alleen in het weekend geplukt worden, zo lang als de voorraad strekt. Wie komt plukken krijgt een pluktasje + instructie bij de boomgaard. Geplukt fruit wordt direct in de boomgaard gewogen en afgerekend. De prijs van het fruit is 1,95 euro per kilo. Dit is beduidend lager dan de prijzen voor biologisch fruit in de supermarkten en/of groentewinkels.

Ook dit jaar is er weer Zelfpluk Theater: op woensdag, zaterdag en zondag zullen diverse voorstellingen van het Poppentheater De Zilveren Maan plaatsvinden in de Grote Schuur van de Monumentale Boerderij. Het programma met tijden wordt op de website van de Olmenhorst en op www.poppentheaterdezilverenmaan.nl gepubliceerd. Voor het zelfpluk theater wordt een vergoeding gevraagd.
 


Verder is het landgoed vrij toegankelijk voor een (herfst-) wandeling (met uitzondering van de adoptieboomgaard) en kan men met de kinderen een speurtocht over het landgoed maken, en/of in de, eveneens vrij toegankelijke, speeltuin spelen. Er is ook een groot springkussen (gratis). Daarnaast zijn er nog andere diverse kinderactiviteiten waarvoor een (kleine) vergoeding wordt gevraagd zoals pijl & boogschieten, ponyrijden of een rit maken met de huifkar en trekpaard Jos. Er is ook een schiettent en zweefmolen. Voor de allerkleinsten is er een speelhoek in het Campagne paviljoen ingericht en voor de ouders een leeshoek.

De ateliers op het landgoed verzorgen diverse inloopworkshops. Voor de inwendige mens is er volop culinair te genieten en is er natuurlijk koffie met Olmenhorst appeltaart en Olmenhorst appel- en perensap verkrijgbaar. Je kunt lunchen of een Olmenhorst High Tea reserveren met biologische en huisgemaakte producten. Het La Campagne Paviljoen met terras biedt ook bij slecht weer een breed assortiment aan gerechten, borrelfaciliteiten en gezelligheid. Aan het einde van iedere plukdag is er zelfs gelegenheid om (stoer) zelf te BBQ'en.

De Landgoedwinkel van de Olmenhorst, met een uitgebreid assortiment biologische (streekĀ¬)-producten, biologische schoonmaakartikelen, diverse cadeauartikelen, boeken, keuken en woonaccessoires, is alle dagen en ook tijdens de appelpluk geopend. Er worden diverse proeverijen georganiseerd.

Voor meer informatie: www.olmenhorst.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.