Gerestaureerde kassen van Eyckenstein geopend

Woensdag 9 september zijn de monumentale kassen van Landgoed Eyckenstein in Maartensdijk na een grondige restauratie feestelijk in gebruik genomen. Gedeputeerde Mariëtte Pennarts - Pouw en burgemeester van De Bilt, Arjen Gerritsen, openden samen de grote kas. Zij ontvingen daarbij een deel van de eerste oogst uit de grote kas. De kassen en de moestuin zijn onderdeel van het landgoed Eyckenstein van de familie Van Boetzelaer. Landgoed Eyckenstein is voor een groot deel opengesteld voor het publiek.De moestuin van Eyckenstein heeft twee monumentale kassen, eind 19e eeuw gebouwd, die nog steeds worden gebruikt, tegenwoordig door biologische Tuinderij Eyckenstein van Luuk Schouten.

De grote of druivenkas huisvest nog steeds honderd jaar oude ranken van de soort; Frankenthaler. De kleine kas is van oorsprong een Orchideeënkas met gebogen ramen. De kassen waren al jaren in slechte staat. Het was bij storm te gevaarlijk geworden om in de kassen te komen vanwege mogelijk vallend glas. Dit jaar kon de lang gekoesterde restauratiewens in vervulling gaan. Beide kassen hebben een zeer grondige restauratie ondergaan. En zijn vanaf de grond opnieuw opgebouwd zoveel mogelijk met de oude materialen. Alles is uit elkaar gehaald en gerestaureerd. Ze staan er weer stralend bij.

Royale bijdragen van de Provincie Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds, RABO Streekfonds, Gravin van Bylandt Stichting, Stichting Mens en zijn Natuur, Stichting Pelgrimshoeve en particuliere giften via de stichting Vrienden van Eyckenstein maakten de restauratie mogelijk. De Stichting Vrienden van Eyckenstein ondersteund de eigenaar bij het werven van fondsen en vrienden om zo het kostbare beheer en behoud van het landgoed mogelijk te maken. U kunt ook een bijdrage leveren aan dit prachtige landgoed. Klik hier voor meer informatie daarover.De kassen zijn tijdens openingstijden van Tuinderij Eyckenstein te bezoeken. Op woensdagmiddag en zaterdag wordt de oogst verkocht in de kraam bij de poort. Dit seizoen nog tot en met 18 oktober.

Voor meer informatie: www.landgoedgroenten.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.