Biologisch blijft groeien in Tsjechië

Na enkele jaren van stagnatie is de biologische sector in Tsjechië weer groeiende. In de afgelopen negen maanden werden 322 nieuwe landbouwbedrijven en 23 bedrijven aan de lijst biologische bedrijven toegevoegd. De groei is een reactie op de toenemende interesse in biologische producten.

Volgens de cijfers werd in 2013 bijna 2 miljard Tsjechische kroon (73,9 miljoen euro) aan biologische producten uitgegeven. Dat was 9,5% meer dan in het voorgaande jaar. Op de totale consumptie is biologisch nog altijd te verwaarlozen, met een marktaandeel van minder dan 1%.

Naar verwachting zal de sector blijven groeien. Een onderzoek van vorig jaar laat zien het aantal mensen dat biologische producten koopt gestegen is naar 41%, in 2010 stond dat aantal nog op 37%. Gemiddeld besteden deze consumenten echter op jaarbasis zo'n 200 kronen (7,39 euro) aan biologische producten.

De hogere prijs schrikt de consument nog vaak af. "Het landbouwsysteem ligt vast in Europese en nationale regels, biologische bedrijven moeten extra jaarlijkse controles ondergaan," vertelt Marian Jurečka, Minister van Landbouw. Naleving van de eisen komt met een meerwaarde.

Op dit moment beslaat het areaal 500.000 hectares, van het totaal landbouwareaal van 2,5 miljoen hectare. Dat komt overeen met bijna 12%. Tsjechië staat in de top vijf van de landen met het grootste aandeel biologische producenten in de EU. Vorig jaar werd per hectare een subsidie van 1 miljard kroon (36,95 miljoen euro) uitgekeerd.

bron: denik.cz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.