"Jan Jaap Jantjes: "Inbreng boeren en boerinnen van wezenlijk belang"

Focus op toekomstagenda tijdens Bio1000-bijeenkomst

Tholen - De biologische sector organiseert op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, een Bio1000 in het Plantion in Ede. Tijdens deze bijeenkomst zullen consumenten, boeren en tuinders, producenten en handelaren, winkeliers en horeca-ondernemers en andere betrokkenen met elkaar de toekomstagenda van de biologische landbouw en voeding op gaan stellen. Jan Jaap Jantjes is als voorzitter van het Biohuis betrokken bij de organisatie van de Bio1000. Hij hoopt dat naast de boeren ook de boerinnen 'acte de présence' gaan geven.

Jan Jaap: "Ik hoop dat veel mensen warm lopen voor deze bijzondere bijeenkomst. We gaan voor een goede afspiegeling van de biologische sector. Dat is heel belangrijk. Als voorzitter van het Biohuis focus ik me in aanloop naar de Bio1000 met name op de boeren en telers. Ik hoop vooral dat er ook voldoende boerinnen zullen komen. De boerinnen kijken namelijk toch net iets anders naar het bedrijf en ontwikkelingen dan de boeren. De inbreng van zowel de boeren als de boerinnen kan van wezenlijk belang zijn in het hele verhaal."


Jan Jaap Jantjes.

De Bio1000-bijeenkomst betekent voor Jan Jaap de start van een dialoog. "We gaan met z'n allen de toekomstagenda van biologisch opstellen. Het mooie aan de biologische sector is dat de sector zo breed is. Hierdoor zijn de onderwerpen die aan bod gaan komen tijdens de bijeenkomst ook heel divers. Het zal niet alleen gaan over de handel en de landbouw, maar ook over de rol die de biologische sector speelt als het gaat om biodiversiteit en natuur. Deze veelzijdigheid is voor mij ook de kern van biologisch. We moeten het als totaal zien. Landbouw ziet men vaak als startpunt, maar de sector strekt veel verder."

De bijeenkomst is dus een start van een heel proces. Jan Jaap geeft toe dat het allemaal best spannend is. "De input moet toch van onderaf komen. Met deze bijeenkomst hopen we bij de deelnemers een enorme drive te creëren om na te denken over de toekomstagenda. En ik hoop dat er vanuit de Bio1000 initiatieven ontstaan, waardoor men concreet aan de slag kan gaan. Dit kunnen we dan met elkaar verder uitwerken." Tijdens de Bio-beurs in januari worden de uitkomsten van de Bio1000 gepresenteerd.

Voor Jan Jaap is het essentieel dat mensen uit alle geledingen van de sector achter de plannen in de toekomstagenda zullen staan. "De diverse actoren moeten zelf de agenda gaan bepalen en dit evenement biedt de mogelijkheid hiervoor. Biologisch speelt een centrale rol in de maatschappelijke discussie. En we willen deze sector behoeden van de huidige situatie in de conventionele landbouwsector."

Voor meer informatie: www.bio1000.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven