Damiano di Simine (People4Soil):

"Europese normen nodig voor bodemkwaliteit"

Tholen - Milaan is dit jaar het decor van de wereldtentoonstelling. De World Expo Milan staat in het teken van voeding en duurzaamheid. Op het terrein presteren 145 landen zich onder het motto: Voedsel voor de planeet, energie voor het leven. Naast de landenpresentaties is er een hoek van het terrein ingeruimd voor biologische producten, het Biodiversity Park.


v.l.n.r.: Duccio Campagnolia (Bologna Fiere), Stefania Calcuterra (NürnbergMesse Italia), Markus Arbenz (IFOAM Europe) en Roberto Pinton (FederBio).

Op donderdag 3 september openden Duccio Campagnolia, directeur van Bologna Fiere, Stefania Calcuterra, NürnbergMesse Italia, Markus Arbenz, IFOAM Europe en Roberto Pinton, FederBio, de biologische week. Tijdens de week worden verschillende congressen en presentaties georganiseerd rond het 'Year of the Soil'.


Op de expo is de biologische sector te vinden in het Biodiversity Park.

Zo vertelde Helen Browning, van Soil Association en veehoudster, over het werk van de organisatie. In een tweejarig programma wil de Soil Association het belang van de bodemkwaliteit op de agenda zetten. Daarbij richt de organisatie zich op beleidsmakers, de landbouwsector en de consument. Met enige regelmaat worden rapporten gepubliceerd over de bodemkwaliteit en de organisatie spant zich in om data te verzamelen die later dit jaar overhandigd kunnen worden aan de wereldleiders tijdens een klimaattop in Parijs.


In het Nederlands paviljoen op de Milaan Expo onder andere aandacht voor de Rondeelstal.

"Met het programma 'food 4 life' richten we ons in het Verenigd Koninkrijk op kinderen", vertelt Helen over één van de activiteiten van de organisatie. "We geven onderwijs over de teelt van producten, maar ook over de bereiding van voedsel. Voor de lange termijn is het belangrijk dat we bij kinderen op school beginnen. Dat we de kinderen leren over het belang van een goede bodem en dat ze hun handen vuil maken."


Op het Biodiversity Park is onder andere een winkel te vinden met een breed assortiment biologische producten, waaronder deze thee.

Bernard Geier, Slow Food, sloot hierbij aan met een presentatie over de Save Our Soils campagne. "De Soil is the limit", betoogde Bernard. "Biologische landbouw is de oplossing om de bodemkwaliteit te waarborgen." Binnen de campagne worden social media ingezet, zeker nadat Hollywoodster Julia Roberts haar steun aan de campagne gaf, nam de bekendheid van Save Our Soils een vlucht.

De organisatie People4Soil maakt zich ernstige zorgen over de staat van de, Europese, vruchtbare landbouwgrond. Damiano di Simine gaf tekst en uitleg over het open netwerk. "In de EU gaat 400.000 hectare vruchtbare landbouwgrond verloren door urbanisatie en groeiende infrastructuur", uitte Damiano zijn zorgen. "Dat is voldoende areaal om een miljoen mensen te voeden." Daarnaast wees hij op het gevaar van verwoestijning in Zuid-Europa. "In de landen rond de Middellandse Zee is acht procent van de landbouwgrond vatbaar of toon kenmerken van verwoestijning, dat komt overeen met 14 miljoen hectare."

Waar de EU regels kent en normen stelt aan de lucht- en waterkwaliteit en daarmee de vervuiling aan banden legt, gelden voor grond geen regels. Daar verbaast Damiano zich over. People4Soil spant zich in om op Europees niveau normen vast te leggen. Waar een voorstel hierover in 2014 sneuvelde, wil de organisatie volgend jaar een petitie opstellen.

Vorige week organiseerde BIOFACH een persreis naar Milaan om de opening van de Organic Week bij te wonen, meer informatie te geven over de BIOFACH 2016 en een chocoladefabriek te bezoeken. Biojournaal reisde mee en doet de komende dagen verslag.

Klik hier voor de fotoreportage, om een beeld te krijgen van de World Expo.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.