"Hogere belasting op mineraalwater, sapjes en frisdrank"

Een spa rood of een jus d'orange wordt een stuk duurder. De belasting op frisdrank gaat met 30 miljoen euro omhoog. Dat blijkt uit de Prinsjesdagstukken die RTL Nieuws al heeft ingezien.

Vorig jaar leverde de belasting op frisdrank de staat nog 214 miljoen euro op. Als daar 30 miljoen bovenop komt, betekent dit een stijging van 15 procent. Opmerkelijk is dat vooral de belasting op water en sap omhoog gaat, zodat die gelijkgetrokken wordt met de veel hogere belasting op cola en andere softdrinks.

Raymond Gianotten van de Vereniging van Frisdranken, Waters en Sappen is woedend: "Het is een ordinaire belastingverhoging, een lastenverzwaring zonder verdere gedachten erachter. Als je het puur doet om een begrotingsgat te dichten, dan krijg je dit soort maatregelen."

Het geld is nodig om een ander gat in de begroting te dichten dat ontstaat door de verruiming van de schenkingsvrijstelling. Nu kunnen ouders hun kinderen nog 52.000 euro belastingvrij schenken. Dat wordt 100.000 euro. Dat kost de schatkist naar schatting 90 miljoen euro. De opbrengst van de verhoging van de frisdrankbelasting wordt daarvoor gebruikt.

Bron: RTL Nieuws

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.