Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Robuust ras Heideniere nieuw leven ingeblazen

Duitse 'Aardappel van het jaar' interessant voor bio-teelt

De aardappeloogst in Duitsland is goed van start gegaan en levert prima resultaten qua smaak en kwaliteit. Late rassen kunnen deels nog tot in november geoogst worden. Aardappelen horen in Duitsland tot de levensmiddelen die vaak in bio-kwaliteit gekocht worden. Biologische aardappelen maken circa vijf procent van de totale omzet binnen de aardappelmarkt uit, meldt de Duitse website Oekolandbau.de.

De biologische teelt bevordert de verscheidenheid aan rassen. Inmiddels zijn er 170 verschillende biologische aardappelrassen op de Duitse markt. Daaronder zijn ook zeer zeldzame en oude rassen, die men vaak alleen direct in een boerderijwinkel of op de lokale weekmarkt kan kopen.



Aardappel van het jaar

Tot deze rassen hoort de 'Heideniere', die in 2015 tot de 'aardappel van het jaar' bekroond werd. Ze is diepgeel van kleur en vastkokend. Haar naam heeft ze aan haar opvallende vorm te danken. Niervormige aardappelen zie je maar zelden. In haar toelatingsverzoek, dat in 1953 na 14 jaar telen werd ingediend, loofden de Nedersaksische telers hun aardappel: zij is een uitstekende aardappel voor salades en een delicatesse aardappel voor hotelbedrijven. Speciale rassen konden zich na de oorlog niet meer handhaven. In deze tijd verlangde de markt 'verzadigend voedsel': aardappelen die een zeer grote oogst beloofden.

De 'Heideniere' raakte in de vergetelheid, maar had het geluk dat zij in Oost-Duitse genbanken behouden bleef. De Duitse 'Verein zur Erhaltung der Nutzpflanzenvielfalt' (VEN) heeft het ras weer nieuw leven ingeblazen. Bij de teelt viel het de vereniging op dat de Heideniere zeer robuust is tegen aardappelziekte en een uitstekende smaak heeft. Dat maakt haar interessant voor de biologische teelt.
Publicatiedatum: