De biologische teelt bevordert de verscheidenheid aan rassen. Inmiddels zijn er 170 verschillende biologische aardappelrassen op de Duitse markt. Daaronder zijn ook zeer zeldzame en oude rassen, die men vaak alleen direct in een boerderijwinkel of op de lokale weekmarkt kan kopen.
Aardappel van het jaar
Tot deze rassen hoort de 'Heideniere', die in 2015 tot de 'aardappel van het jaar' bekroond werd. Ze is diepgeel van kleur en vastkokend. Haar naam heeft ze aan haar opvallende vorm te danken. Niervormige aardappelen zie je maar zelden. In haar toelatingsverzoek, dat in 1953 na 14 jaar telen werd ingediend, loofden de Nedersaksische telers hun aardappel: zij is een uitstekende aardappel voor salades en een delicatesse aardappel voor hotelbedrijven. Speciale rassen konden zich na de oorlog niet meer handhaven. In deze tijd verlangde de markt 'verzadigend voedsel': aardappelen die een zeer grote oogst beloofden.De 'Heideniere' raakte in de vergetelheid, maar had het geluk dat zij in Oost-Duitse genbanken behouden bleef. De Duitse 'Verein zur Erhaltung der Nutzpflanzenvielfalt' (VEN) heeft het ras weer nieuw leven ingeblazen. Bij de teelt viel het de vereniging op dat de Heideniere zeer robuust is tegen aardappelziekte en een uitstekende smaak heeft. Dat maakt haar interessant voor de biologische teelt.