Half miljoen euro schade door hagelbui

Actie voor 't Gelders Eiland - extra appelplukdag

Aanstaande zondag 6 september tussen 11:00 en 17:00 uur kunnen adoptanten van Adopteer een Appelboom extra komen plukken op 't Gelders Eiland. Deze plukdag is ingelast vanwege de enorme hagelbui, die de boomgaard op zondag 30 augustus heeft getroffen. Een groot deel van de appelen hebben schade en moeten snel geplukt worden. Dan zijn ze nog geschikt om te verwerken tot appelmoes, appelsap of andere lekkere appelgerechten. Als de beschadigde appelen niet geplukt worden, tasten deze de nog goede appels aan en is de hele oogst verloren. Bionext is een actie gestart om de teler te steunen.

Bio-teler Harmen Peters van 't Gelders Eiland schat de hagelschade in zijn boomgaard op 100%. De timing van de hagelbui die de boomgaard in Lobith trof, had niet slechter kunnen zijn. "Het fruit stond er zo mooi bij, alles zag er prima uit en was klaar om geoogst te worden." Harmen vertelt dat sommige hagelstenen zo groot waren als zijn duimnagel. "Ze hebben heel veel schade aangericht. Een groot deel van de oogst is verloren, de appels kunnen alleen voor verwerking gebruikt worden."De hagelbui heeft voor een half miljoen euro schade veroorzaakt in de biologische boomgaard. Bionext is een actie gestart om 't Gelders Eiland te steunen. Adoptanten (en andere mensen) die willen helpen, kunnen dat op 2 manieren doen:
  • Doneren van hun appelen aan de teler.
  • Geld donatie op de rekening van Bionext: NL 63 TRIO 0784784000 ten name van Stichting Bionext te Zeist onder vermelding van 'Gelders Eiland'.

Na zondag plukt de teler alle beschadigde appelen van de adoptiebomen, om zo de goede appelen te redden. De geplande plukdagen en de plukfeesten op 19 en 20 september gaan gewoon door. De oogst per boom zal echter een flink stuk kleiner zijn, omdat een groot deel van de appelen dan al geplukt is.
 
Bio-boomgaard 't Gelders Eiland is gevestigd aan de Eltenseweg 1, 6915 KA, Lobith bij Arnhem.

Klik hier voor meer informatie over Adopteer een Appelboom en hier om naar de website van 't Gelders Eiland te gaan.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.