Stadiumbepaling trayplanten door meten van genactiviteit

NSure presenteert nieuwe test voor aardbeisector

Op 4 september, tijdens de nationale Aardbei Demodag, zal NSure haar nieuwste test, de StoreNSure Strawberry, officieel lanceren. Deze test biedt een goede oplossing voor een jaarlijks terugkerend probleem dat zowel de vermeerderaars als ook de telers van aardbeiplanten aangaat. Elk najaar rooien de aardbei-vermeerderaars de moederplanten en bewaren die vervolgens in de koudeopslag totdat de klant ze in het volgende seizoen nodig heeft. Het is erg belangrijk dat de gerooide moederplanten ook fysiologisch klaar zijn voor de koudeopslag. Uit onderzoek weten we namelijk dat wanneer dit niet het geval is, de kilo-opbrengst van aardbeien wel 10% lager kan zijn.

"Het begon allemaal drie jaar geleden", vertelt senior scientist Frank Hoeberichts. "Vermeerderaars van aardbeiplanten proberen zo goed moeilijk in te schatten wanneer de planten koudetolerant zijn. Aan de buitenkant van de planten kun je helaas niet zien of ze al voldoende koude hebben gehad. Maar op gen-niveau, in de cellen van de plant kan dat echter wel. In een driejarig onderzoeksproject heeft NSure samengewerkt met DLV Plant en Neessen om een moleculaire test op basis van gentechnologie te ontwikkelen die snel en betrouwbaar kan bepalen of een moederplant (voldoende) winterhard is of niet. Met een klein beetje sap uit het groeipunt van de jonge aardbei trayplanten kan worden bepaalt of de planten voldoende afgehard zijn om naar de koudeopslag verplaatst te worden. Aan de mate van de activiteit van de genen in het sap wordt afgelezen wat er in een plant aan processen aan de gang is en of er voldoende weestand is opgebouwd tegen vorst."

Een vermeerderaar die een perceel trayplanten wil laten testen op winterhardheid moet door het perceel heen een representatief monster van 25 planten verzamelen. NSure zorgt ervoor dat deze opgehaald worden en in het laboratorium van NSure in Wageningen wordt de analyse uitgevoerd. Hiervoor wordt uit iedere plant het groeipunt gesneden en fijn geplet, zodat uiteindelijk het RNA geïsoleerd en gemeten kan worden. Na twee werkdagen krijgt u de stadiumbepaling (uitslag) van het perceel per e-mail. De StoreNSure Strawberry test is dit jaar alleen nog verkrijgbaar voor het ras Elsanta. Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een vergelijkbare test voor andere aardbeirassen, zoals: Sonata, Fleurette en Flair.

NSure is een marktleider op het gebied van RNA technologie en heeft al verschillende andere testen gelanceerd voor gewassen zoals wortel, viburnum, kiwifruit, en boomzaailingen. Daarnaast is NSure ook actief als onderzoekpartner voor producenten van biostimulanten en gewasbeschermingsmiddelen.

Voor vragen of meer informatie over deelname aan de test staat NSure u graag te woord op vrijdag 4 september tijdens de Aardbei Demodag bij Maatschap Vermeeren in Rijsbergen.

Voor meer informatie:

Hans Renia
NSure bv
Binnenhaven 5
6709 PD Wageningen
06 23744259
hans.renia@nsure.nl
www.nsure.eu

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven