Aantal flexitariës neemt sterk toe

Groeiende kansen voor teelt van lupine in Nederland

Lupine kan succesvol worden geteeld in Nederland. Dat blijkt uit de recent verschenen brochure van het Louis Bolk Instituut 'Lupine voor menselijke consumptie - Teelthandleiding', die donderdag 3 september overhandigd wordt aan de Stuurgroep Agenda voor de Veenkoloniën in Valthermond. Nederlandse bodems zijn ervoor geschikt en de afzetmogelijkheden voor dit eiwithoudende gewas stijgen. Op dit moment heeft nog maar een beperkte groep akkerbouwers enkele jaren ervaring met de teelt. Met een groeimarkt voor vegetarische producten en de beschikbaarheid van de nieuwe teelthandleiding kan het aantal lupinetelers in de komende jaren echter sterk uitbreiden.Ideaal gewas voor Nederlandse landbouw

Onderzoeker Udo Prins van het Louis Bolk Instituut is er helder over. Lupine is een ideaal eiwithoudend gewas voor menselijke consumptie. "Lupine is een prima lokaal alternatief voor geïmporteerde soja uit tropische landen, waarvoor vaak waardevol oerwoud gekapt wordt. Bovendien hoeft lupine niet bemest te worden omdat het stikstof uit de lucht bindt, en verbetert deze teelt de bodemstructuur. Daarnaast groeien de afzetmogelijkheden. Meer dan de helft van de Nederlanders eet inmiddels drie keer of meer keren per week geen vlees, zo bleek uit een persbericht van het Voedingscentrum in juni 2015. Dat is een grote kans voor allerlei nieuwe vegetarische producten op basis van lupine, want lupine is een uitstekende vleesvervanger."

Overhandiging brochure

Op 3 september 2015 ontvangen de Stuurgroep Agenda voor de Veenkoloniën, samen met een lupineteler van het eerste uur: Roelf Maarsingh uit Klazienaveen, officieel de eerste brochure 'Lupine voor menselijke consumptie – Teelthandleiding' uit handen van auteur Udo Prins. De overhandiging vindt plaats tijdens de kennis- en netwerkdag over plantaardige eiwitrijke gewassen in Valthermond. De publicatie kan gedownload worden en de papieren brochure à 5 euro exclusief verzendkosten kan besteld worden via www.louisbolk.nl/publicaties.

Internationaal onderzoek

Niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen groeit de belangstelling voor eiwithoudende teelten. Het Louis Bolk Instituut is bij divers internationaal onderzoek betrokken om met name de opbrengsten per hectare te optimaliseren, zoals bij het onderzoek Protein2Food.

Over het Louis Bolk Instituut

Het Louis Bolk Instituut is een internationaal onafhankelijk kennisinstituut ter bevordering van écht duurzame landbouw, voeding en gezondheid. Belangrijke opdrachtgevers zijn onder andere het Ministerie van EZ, provincies, waterschappen, natuurbeherende organisaties en het bedrijfsleven, waaronder Vivera, Heineken, Cono Kaasmakers, Interbroed, LTO-Noord, ZLTO en productschappen. Opdrachtgevers waarderen onze integrale visie op duurzame landbouw, voeding en gezondheid en ons vermogen om praktische kennis en adviezen te bieden die leiden tot een duurzame en gezonde groei van mens, dier, plant en bodem.

Klik hier voor meer informatie.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.