Haneman gedeeltelijk getroffen, extra plukronde nodig

"Bio-teler Harmen Peters: "Ik schat de hagelschade op 100%"

Tholen - Bio-teler Harmen Peters schat de hagelschade in zijn boomgaard op 100%. Zondagavond 30 augustus trok hevig noodweer van het zuidwesten naar het noordoosten van het land. Lokaal ging het flink tekeer met stevige onweersbuien, zware windstoten en grote hagelstenen. "We zijn nog aan het bijkomen van de bui en de mensen van de verzekering zijn nog druk met taxeren. We hebben heel veel schade. De 100% halen we makkelijk. Ik hoop dat ze vanuit de verzekering vlug wat kunnen regelen." Volgens Harmen is een deel van de vruchten nog geschikt voor verwerking, maar daar heeft hij wel wat hulp bij nodig.


De Topaz-appelen van Harmen, na de hagel.

De timing van de hagelbui die de boomgaard in Lobith trof, had niet slechter kunnen zijn. "Het fruit stond er zo mooi bij, alles zag er prima uit en was klaar om geoogst te worden." Harmen vertelt dat sommige hagelstenen zo groot waren als zijn duimnagel. "Ze waren mooi rond, maar hebben toch veel schade aangericht. Het is lang geleden dat we schade van deze omvang hadden. In 1989 werd onze boomgaard ook zo zwaar door hagel getroffen."

In een deel van de boomgaard was de oogst al van start gegaan. "We waren al begonnen met de Triomph de vienne-peer en de Collina-appel. Die hebben we dus gedeeltelijk kunnen redden, maar met een paar keer zuchten is die voorraad ook weer op." Harmen geeft aan dat de hagel zelfs helemaal in de boom geslagen is. "Deze hagelschade geeft ons alleen maar meer werk. We proberen er nu toch nog iets tussenuit te halen. Af en toe hebben we schade wanneer vruchten tegen elkaar aan komen, maar het butsje door de hagel is veel dieper en de gaten kunnen niet meer opdrogen. Als de hagel wat eerder gevallen was, had het daarna nog kunnen verkurken."


Beschadigde Santana's.

Harmen vertelt dat sommige vruchten nog wel geschikt zijn voor de verwerking. "Dit willen we dan ook zeker proberen, maar de meeste verwerkers zetten hun machines pas over ongeveer een maand aan. Dat is voor ons fruit te laat."

"Moeten pluk anders organiseren"

Toine Janssen van het biologische fruitteeltbedrijf Haneman in Winssen vertelt dat bij hem de schade nog te overzien is. Hij geeft aan dat niet op alle percelen hagelschade is. "Op ongeveer 10 hectare, de helft van ons areaal, is in meer of mindere mate hagel gevallen. De rest is schadevrij. In de getroffen boomgaarden moeten we extra op gaan letten bij de oogst. Alles wat geraakt is, zal gaan rotten. Deze vruchten zullen we er dus uit moeten sorteren, we willen immers geen risico lopen in de bewaring. Dat betekent dat we de pluk dit jaar wat anders moeten gaan organiseren, met een extra plukronde en extra mensen. Maar als we de slechte appelen en peren er uit hebben gehaald, houden we nog een mooie partij over."

Toine spreekt over een zeer uitdagende zomer. "Eerst moesten we met man en macht beregenen door de droogte, daarna kwam de harde wind, waardoor we bang waren dat het fruit uit de bomen zou waaien. En nu zorgt de hagel voor de nekslag."
 
Voor meer informatie:

Harmen Peters
't Gelders Eiland
Eltenseweg 1
6915 KA Lobith
06 22794901
info@gelderseiland.com
www.gelderseiland.com

Toine Janssen
Haneman
Molenstraat 40
6645 BV Winssen
06 20013387
info@haneman.eu
www.haneman.eu

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven