Grondgebonden melkveehouders en organisaties bundelen krachten in 'Netwerk GRONDig'

Het prangende thema Fosfaat is de directe aanleiding voor enkele organisaties en individuele melkveehouders om hun krachten, passie en visie te bundelen. Zij gaan als gelegenheidscoalitie verder onder de vlag: Netwerk GRONDig. Zij staan voor het behoud van het melkveebedrijf als grondgebonden gezinsbedrijf. De blik is daarbij gericht op een toekomstbestendig bedrijf ingebed binnen een leefbaar platteland in harmonie met de omgeving. Grondgebonden melkveebedrijven veroorzaken geen negatieve milieubelasting. Zij vinden het onterecht als fosfaatmaatregelen hen gaan treffen. Dat moet eens hardop gezegd worden. Netwerk GRONDig gaat dit doen.

Definitie grondgebonden

Het nieuwe Netwerk GRONDig is helder en bondig als het gaat om de definiëring van het begrip 'grondgebonden'. Het uitgangspunt is: een grondgebonden melkveebedrijf plaatst eigen geproduceerde mest op de gronden die door eigendom of pacht tot het bedrijf behoren. De opgegeven hectares en aantal dieren conform de jaarlijkse Gecombineerde Opgave maakt dit inzichtelijk. Het netwerk komt uiteraard ook op voor de belangen van de biologische boeren, zo is de FBBF (Friese vereniging van biologische boeren) vertegenwoordigd in het netwerk.Belangen

Netwerk GRONDig stelt dat fosfaatrechten onlosmakelijk verbonden moeten zijn met grond. Latente ruimte is hiermee een bestaand recht. Een generieke korting is volgens de partners van het netwerk geen optie. Zij zijn van mening dat alleen voor fosfaatproductie boven de plaatsingsruimte rechten moeten worden toegekend. Fosfaatproductie binnen de plaatsingsnorm moet geen gevolgen hebben. De partners dienden eerder in juli gezamenlijk een verzoek in bij de staatssecretaris voor deelname aan de Regiegroep Fosfaat. Daarmee zou de regiegroep pas representatief zijn voor de melkveehouderij in ons land, want zeker 40% van hen is grondgebonden. Het is dus zeer merkwaardig dat er nog geen vertegenwoordiger namens hen in de fosfaatgroep zit. Naast gevoelens van onrechtvaardigheid, die leven bij de betrokkenen van het nieuwe netwerk over de mogelijke maatregelen die de staatssecretaris heeft afgeroepen, heerst er vooral verantwoordelijkheid voor de leefomgeving. Bij het runnen van een grondgebonden gezinsbedrijf is sprake van harmonie en samenspel met de omgeving. Daar willen de partners van het netwerk zuinig op zijn.

Uniek

De werkwijze van Netwerk GRONDig is modern en toekomstbestendig. Alle betrokken organisaties houden hun eigen doelstellingen en identiteit. Als gelegenheidscoalitie is de gemeenschappelijke deler het opkomen voor de grondgebonden melkveehouderij. Op dat punt vinden en versterken zij elkaar. Momenteel verkent GRONDig de mogelijkheden om als netwerk een website als digitaal platform te starten. Individuele melkveehouders, landbouw– en maatschappelijke organisaties en burgers kunnen zich aansluiten als partner. Netwerk GRONDig staat. 'De overproductie van fosfaat moet daar worden opgelost, waar het is veroorzaakt.'

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.