Beleef Landleven van 11-13 september

Ambachten populairder onder jongere doelgroep

Ambachtelijke beroepen en activiteiten zijn de laatste jaren gegroeid in populariteit onder een nieuwe, voornamelijk jongere doelgroep. Zo zien standhouders van het evenement Beleef Landleven dat er steeds meer jongere mensen actief interesse tonen in hun ambacht, zoals het houden van bijen en het wecken van voedsel. De voornaamste reden is de stijgende vraag naar producten die op authentieke en duurzame wijze geproduceerd worden. Hierdoor krijgen meer mensen interesse om ook zelf de handen uit de mouwen te steken. Landleven signaleerde deze trend ook de afgelopen jaren al.Beleef Landleven zag de gemiddelde leeftijd van haar bezoekers en abonnees van het magazine Landleven de afgelopen jaren langzaam dalen. Hoofdredacteur Mario Broekhuis: "Tuinieren, zelf eten verbouwen en dieren houden is terug van weggeweest. Als gevolg van de digitalisering willen mensen als tegenwicht juist ook de natuur weer echt beleven en voelen." Beleef Landleven vindt van 11 tot en met 13 september plaats in, en in samenwerking met, het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem.

Bijenhouden, niet meer bij te houden

Imker Rien Becking van Imkersbond ABTB vertelt dat de laatste vijf jaar het aantal cursussen bijen houden meer dan verdubbeld is in Nederland. "We zien niet alleen een groei in het aantal cursisten, maar ook de gemiddelde leeftijd is steeds jonger. Zelf ben ik nog maar 34 jaar bijvoorbeeld. Daarnaast wordt het steeds populairder onder vrouwen de laatste jaren." Dit heeft volgens de jonge imker deels te maken met de vele aandacht voor bijen. "Hoe meer mensen vakkennis vergaren over bijen, des te beter natuurlijk." Tijdens Beleef Landleven zijn er workshops en is er dagelijks een honingkeuring.

Heel Holland Weckt

Carolina Verhoeven en Imke Gerritsen, Nederlands bekendste experts op inmaakgebied, wijst twee oorzaken aan waarom wecken steeds populairder is bij jongere mensen. "Enerzijds omdat we meer interesse hebben in biologische voeding, die we ook steeds vaker zelf verbouwen. Anderzijds om economische redenen; het is een manier om voedselverspilling tegen te gaan en geld te besparen." Op vrijdag 11 september organiseert Carolina tijdens Beleef Landleven een wedstrijd wecksierkunst. Hoe mooier de groenten en fruit in de pot zitten, des te hoger de score. De winnaar zal 13 september bekend worden gemaakt.Bezoekersinformatie

Voor meer informatie over Beleef Landleven in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem kijk op www.beleeflandleven.nl. Toegangskaarten voor volwassen zijn 16 euro, voor kinderen 12 euro.

Voor meer informatie over de wedstrijd wecksierkunst kijk op www.landleven.nl/hollandweckt. Voor meer informatie over de honingkeuring kijk op www.landleven.nl/bijenhouden.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.