Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
3 wijzigingen doorgevoerd

Regels over biologische mest gewijzigd

In overleg met het Biohuis en het Ministerie van Economische Zaken zijn de regels rond biologische mest op drie punten aangepast, dat meldt Skal op de website. In de nieuwe afspraken is rekening gehouden met de beschikbare hoeveelheid biologische mest en de oppervlakte biologische grond.

Skal legt uit op de website:
Een belangrijk uitgangspunt in de biologische landbouw is het sluiten van de kringloop. Mest is daar een belangrijk onderdeel van. De biologische sector vindt het daarom belangrijk om het gebruik van biologische mest te stimuleren en het minimale percentage A-meststoffen indien mogelijk stapsgewijs te verhogen.
Daarom hebben we de volgende wijzigingen doorgevoerd:

  1. Als u meststoffen gebruikt moet vanaf 1 januari 2016 minimaal 65% van de stikstof uit A-meststoffen afkomstig zijn. Het percentage is verhoogd van 60% naar 65%.
  2. Veehouders mogen hun biologische mest vanaf nu gezamenlijk op laten slaan bij een intermediair. Er gelden verschillende administratieve eisen, zoals een samenwerkingsovereenkomst en een verklaring van de dienstverlenend intermediair. De formulieren vindt u hier. Veehouders die hier gebruik van willen maken, moeten Skal betalen voor haar toezicht op de intermediair. De intermediair moet door de NVWA erkend zijn. Let op: als veehouder blijft u ervoor verantwoordelijk dat uw biologische mest op biologische grond wordt afgezet. Deze regeling is vooralsnog mogelijk tot 31 december 2018. Op basis van een tussentijdse evaluatie met de sector, ministerie en intermediairs wordt besloten of de werkwijze na 2018 wordt voortgezet.
  3. Vanaf 2015 is het toegestaan om biologisch gecertificeerde reststromen (bv biologische verenmeel) als A-meststof te gebruiken. De reststroom moet wel gecertificeerd zijn door een private certificeringsorganisatie. Skal certificeert zelf geen reststromen, tenzij dit biologisch veevoer betreft. 

Bron: www.skal.nl

Publicatiedatum: