Europees Octrooibureau verleent weer octrooi op natuurlijke planteneigenschap

Syngenta heeft een Europees octrooi aangevraagd en gekregen op een klassiek veredelde plant. Dit keer gaat het om specifieke tomaten met een hoger gehalte aan flavonolen. Hiervoor heeft Syngenta een wilde tomaat gekruist met een productietomaat. Het octrooi heeft betrekking op alle planten, de zaden en de vruchten van de tomaat met die eigenschap. Bionext, dat het bericht meldt op haar website, overweegt bezwaar aan te tekenen. Al eerder kreeg Syngenta een octrooi op een klassiek veredelde paprika met een resistentie tegen de witte vlieg. Het bezwaar hiertegen loopt.

In het Europees Octrooi Verdrag staat dat het niet mogelijk is om een octrooi te krijgen op klassieke veredeling. Op 25 maart jl heeft de Hoge Kamer van Beroep van het Europese Octrooibureau echter besloten dat dit niet van toepassing op de producten die daaruit voortkomen. Bionext, ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding, pleit voor snelle politieke actie. Door deze uitspraak van de Hoge Kamer is er een groot aantal octrooien aangevraagd op klassiek veredelde gewassen met eigenschappen die gewoon in de natuur voorkomen. Dit octrooi van Syngenta is de eerste in een reeks van meer dan 100 aangevraagde octrooien. Om dit proces te stoppen is een internationale aanpak en een wijziging van de Europese octrooiwetgeving noodzakelijk.

Bionext voert in Nederland campagne tegen dit soort octrooien onder de titel ‘De natuur heeft geen eigenaar’. Maaike Raaijmakers, projectleider Bionext: “Een octrooi op een eigenschap die gewoon in de natuur voorkomt, zou niet mogelijk moeten zijn. Monsanto’s broccoli met een langere steel, een tomaat die minder water bevat, of Sygenta’s paprika die resistent is tegen de witte vlieg: dat zijn voorbeelden van eerder verleende octrooien op eigenschappen die bij deze planten ook in de natuur voorkomen. Octrooien op natuurlijke eigenschappen van planten en dieren beperken de innovatie in de veredeling en daarmee de diversiteit aan rassen voor onze voedselproductie. Dat leidt tot minder keuze voor veredelaars, boeren en consumenten en brengt de voedselzekerheid en biodiversiteit in gevaar.”

De campagne van Bionext is genomineerd voor de NRC Charity Award 2015. Uit 217 inzendingen is de advertentie ‘De natuur heeft geen eigenaar’ door de vakjury geselecteerd. Het publiek kan stemmen op de advertentie. Als Bionext de meeste publieksstemmen haalt, wint ze advertentieruimte ter waarde van €75.000,- bruto mediawaarde in NRC Handelsblad, nrc.next of NRC Weekend.

bron: www.bionext.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.