In heel Europa zijn boeren deze zomer beginnen protesteren. De grotere boerenvakbonden en hun achterban eisen crisismaatregelen van Europa als een reactie op de Russische handelsboycot en kondigen een grote boerenbetoging aan in Brussel op 7 september.
Andere boeren voelen er weinig voor om zich aan te sluiten bij de eisen die de industriële landbouwsectoren recht moeten houden. Zij willen meer marktregulering en vragen ruimte en steun voor creatieve bedrijfsvormen in de korte keten en bio-landbouw. Ze organiseren een creatief protest in naam van de boerenlandbouw op 6 september in het Brusselse Jubelpark en sluiten aan met een delegatie op 7 september.
Iedereen BoerIN is een evenement voor de hele familie aan de vooravond van de grote boerenbetoging. Vanaf 13:00 uur gaat het evenement door in het Jubelpark van Brussel met een optocht, infostands, animatie, boerenmarkt, toespraken… Het evenement is een initiatief van het platform D19-20 en krijgt de steun van een brede waaier van middenveldorganisaties waaronder Voedselteams.
Achtergrond
In de boerenlandbouw creëren boeren meerwaarde. Dat kan gaan over directe verkoop, de keuze voor gemengde landbouw, eigen verwerking, producten met een meerwaarde (bijvoorbeeld bio)… Deze landbouw is niet per definitie kleinschalig, familiaal en extensief, al is het in de praktijk vaak wel het geval. Zo ontstaan er robuuste en onafhankelijke bedrijven die middelen hebben om te investeren en innoveren, onder andere omdat ze een geloofwaardig verhaal hebben voor mogelijke kredietverstrekkers of crowdfund-acties.De actie 'Allemaal boerIN' wordt een signaal naar de Europese en andere overheden met de eis om het marktgerichte denken helemaal om te draaien. De illusie van goedkoop voedsel is schadelijk doordat het de macht geeft aan grootschalige bedrijven. Daardoor zitten we vandaag met een beperkte club van oppermachtige voedingsmultinationals met een grote maar weinig transparante invloed op politieke besluiten. Tegelijk maken de overheden spelregels die vooral de grootschalige landbouw voordelen gunt. Begrijpen wie kan, maar ook onze boerenbonden plooien zich dubbel voor de productie van bulkproducten voor de export tegen de laagst mogelijke prijzen.
Daartegenover staan veel voorstellen voor een beter georganiseerde markt die de ronde doen in alle landbouwsectoren: wettelijke vastgelegde minimum prijzen die kostendekkend zijn, productie quota op basis van duurzame bedrijfsvoering, verplichte maximale benutting van binnenlandse producten voor supermarkten, export van kennis en techniek in plaats van voeding, een fair-trade tax op alle voedselimport, fiscale aftrekbaarheid van de aankoop van lokaal voedsel.
Voor meer informatie: www.bioforum.be
Bron: BioForum Vlaanderen