Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Jan van Lierop: "Kan nu ondieper werken met Ecoploeg"

(Bio-)telers krijgen verlenging voor praktijknetwerk rond bodemgezondheid

Het Praktijknetwerk 'hoge opbrengst en schoon water met grondige aanpak' heeft na de officiƫle looptijd een doorstart gemaakt. In het netwerk werken biologische en gangbare telers samen aan bodemmaatregelen die helpen om de uitspoeling te verminderen. Overheden, waterschappen en drinkwaterbedrijven juichen deze aanpak toe en hebben daarom verlenging mogelijk gemaakt, aansluitend op het project Schoon Water voor Brabant.

Het netwerk bestaat uit vijf biologische en gangbare telers en toeleveranciers van bodemvriendelijke machines en middelen. Samen hebben zij afgelopen jaar kennis uitgewisseld en diverse maatregelen getest, van groenbemesters, bodemverbeterende middelen en ecoploegen tot preciesiewerk met bodemscans. Met succes. De telers pakken de bodemmaatregelen actief op en verkleinen daarmee de kans dat mineralen en gewasbeschermingsmiddelen uitspoelen.

De telers worden een jaar extra ondersteund. Toon van der Heijden, gangbaar akkerbouwer in Soerendonk, is daar blij mee: "Ik ben altijd op zoek naar verbetering en kennis, daarom heb ik het initiatief genomen voor dit praktijknetwerk. Ik steek veel op van de biologische sector, waar zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen wordt gewerkt. Een gezonde bodem is de basis voor onze toekomst."

Ook Jan van Lierop, biologische groenteteler in Mierlo, haalt voordeel uit de samenwerking: "Het praktijknetwerk heeft mij nieuwe contacten en een nieuwe manier van grondbewerking opgeleverd. Ik ploeg nu met een Ecoploeg, waardoor ik ondieper kan werken. Dat verstoort de bodem minder, terwijl ik toch een goed zaaibed kan maken."

Sandra Verheijden van Brabant Water, medefinancier van het praktijknetwerk, legt uit waarom het belangrijk is dat de telers verder gaan: "Het enthousiasme werkt aanstekelijk. De kracht van dit praktijknetwerk willen we voortzetten in het project Schoon Water voor Brabant, zodat de bodem ook meer aandacht krijgt bij andere telers."

Tijdens de afsluiting met genodigen uit beleid en bedrijfsleven was de conclusie helder: de aanpak via de bodem is de juiste weg voor schoon grond- en oppervlaktewater. Het is de weg die ook telers aanspreekt: een gezonde bodem is cruciaal voor een hoge opbrengst. Om dit te realiseren is kennisuitwisseling tussen de biologische en gangbare sector voor beide partijen van meerwaarde.

Voor meer informatie: www.praktijknetwerkenindelandbouw.nl
Publicatiedatum: