Maria: "In het plukseizoen kunnen mensen elke zaterdag bij ons terecht voor onder andere verse bessen, diepvriesbessen, bessensap en ijs. We zijn hier dit jaar mee gestart. Daarnaast houden we af en toe een open dag, de eerste is op 22 augustus. Dan kun je een rondleiding krijgen en zien hoe de teelt en de pluk in zijn werk gaat. Ook kun je dan zelf plukken en producten proeven." De bessenpluk start in juli en loopt door tot in september.
Bosbessen
Edo: "Gekweekte bosbessen komen oorspronkelijk uit Noord Amerika. Daar heten ze blueberries. Dat is vertaald als blauwe bessen, maar ze horen tot de bosbessen familie. Blauwe bessen staan bekend als gezond en worden tot het superfruit gerekend. Daarom noemen wij ze Drents superfruit. Wat ons betreft met een knipoog, want de smaak staat voorop."PureBlu sap
Edo en Maria experimenteren graag met recepten waarin heel veel blauwe bessen zitten. Maria: "Wij zoeken naar de beste combinatie van rassen en bereidingswijze. Zo ontwikkelen wij pure, eerlijke producten boordevol biologische blauwe bessen van ons eigen bedrijf. We kozen als merknaam PureBlu." Het eerste product is een 100% puur biologisch blauwebessensap. Het is sinds kort verkrijgbaar via De Nieuwe Band, De Zaai-Ster en webwinkel BeterBio. Maria: "Ons PureBlu sap is heel puur en aromatisch van smaak. Wij kregen al enthousiaste reacties van een paar sterrenrestaurants uit de regio, waaronder De Librije."Edo en Maria met een bosbessenijsje van NICE.
NICE ijs
Verder is er ook ijs gemaakt van de bessen uit Tiendeveen. In Amsterdam zit een jong bedrijf – NICE - dat landelijk steeds meer bekendheid krijgt met biologische ijsjes boordevol echt fruit. Edo: "Met Nina van NICE fruitijsjes ontwikkelden we een melange van bessenrassen voor een lekker ijsje. Nina en haar team voegden enkele natuurlijke ingrediënten toe, zodat er nu een bosbessenijsje van NICE op de markt is. Op de verpakking staat dat de bessen van ons komen. Die herkomstvermelding mag vaker worden toegepast in het biologische segment – het geeft meerwaarde voor consument en boer."Voor meer informatie: www.noorderbos.nl