"Enthousiaste reacties van sterrenrestaurants"

PureBlu bio-blauwebessensap eerste eigen product van Noorderbos

In 2006 verruilden Edo Biewinga en Maria Buitenkamp hun rijtjeshuis voor een plek in het buitengebied van Tiendeveen. Zij veranderden een maïsakker in een biologische bosbessenkwekerij van 11 hectare. Na het planten duurt het zeker zeven jaar tot de struiken volgroeid zijn. Door vorst en hagel duurde het nog wat langer. Edo: "De opbouw van het bedrijf vergde veel energie. Maar inmiddels staat er een mooi bedrijf met een waaier aan verschillende rassen, die elk een eigen smaak en rijpingstijd hebben. Hoogste tijd voor het ontwikkelen van mooie lekkere producten voor een bredere groep consumenten, met onszelf als herkenbare afzender."Maria: "In het plukseizoen kunnen mensen elke zaterdag bij ons terecht voor onder andere verse bessen, diepvriesbessen, bessensap en ijs. We zijn hier dit jaar mee gestart. Daarnaast houden we af en toe een open dag, de eerste is op 22 augustus. Dan kun je een rondleiding krijgen en zien hoe de teelt en de pluk in zijn werk gaat. Ook kun je dan zelf plukken en producten proeven." De bessenpluk start in juli en loopt door tot in september.

Bosbessen

Edo: "Gekweekte bosbessen komen oorspronkelijk uit Noord Amerika. Daar heten ze blueberries. Dat is vertaald als blauwe bessen, maar ze horen tot de bosbessen familie. Blauwe bessen staan bekend als gezond en worden tot het superfruit gerekend. Daarom noemen wij ze Drents superfruit. Wat ons betreft met een knipoog, want de smaak staat voorop."PureBlu sap

Edo en Maria experimenteren graag met recepten waarin heel veel blauwe bessen zitten. Maria: "Wij zoeken naar de beste combinatie van rassen en bereidingswijze. Zo ontwikkelen wij pure, eerlijke producten boordevol biologische blauwe bessen van ons eigen bedrijf. We kozen als merknaam PureBlu." Het eerste product is een 100% puur biologisch blauwebessensap. Het is sinds kort verkrijgbaar via De Nieuwe Band, De Zaai-Ster en webwinkel BeterBio. Maria: "Ons PureBlu sap is heel puur en aromatisch van smaak. Wij kregen al enthousiaste reacties van een paar sterrenrestaurants uit de regio, waaronder De Librije."


Edo en Maria met een bosbessenijsje van NICE.

NICE ijs

Verder is er ook ijs gemaakt van de bessen uit Tiendeveen. In Amsterdam zit een jong bedrijf – NICE - dat landelijk steeds meer bekendheid krijgt met biologische ijsjes boordevol echt fruit. Edo: "Met Nina van NICE fruitijsjes ontwikkelden we een melange van bessenrassen voor een lekker ijsje. Nina en haar team voegden enkele natuurlijke ingrediënten toe, zodat er nu een bosbessenijsje van NICE op de markt is. Op de verpakking staat dat de bessen van ons komen. Die herkomstvermelding mag vaker worden toegepast in het biologische segment – het geeft meerwaarde voor consument en boer."

Voor meer informatie: www.noorderbos.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.