"Eerste in Europa met volautomatische behandellijn"

Robots draaien non-stop bij Henri Willig

Tholen - Kaasmakerij Henri Willig in Heerenveen bestond 40 jaar in 2014. In dit jubileumjaar opende de producent van bio-kaasmerken Hooidammer en Polderzicht een nieuw pakhuis. Opvallende verschijning daarin is de volautomatische behandellijn. "We zijn de eerste in Europa met deze volautomatische behandellijn. Het is een heel gaaf systeem, waarbij 7 robots alle kazen in aparte bakken behandelen. Hierdoor kunnen we heel eenvoudig schakelen tussen de diverse kleuren coatings", vertelt commercieel directeur René Rovers.

Biojournaal kreeg een uitgebreide rondleiding door het oude en nieuwe pakhuis. Klik hier om de fotoreportage te bekijken.


René Rovers in het nieuwe pakhuis, met achter hem de volautomatische behandellijn.

De bebouwde oppervlakte is door de aanbouw verdubbeld tot 9000 vierkante meter. Er is onder andere extra ruimte gecreëerd voor een moderne opleglocatie, waarvandaan robots de kazen naar de behandellijn verplaatsen. "Daar kunnen we veel meer kazen kwijt. We zijn in week 40 van 2014 in de nieuwe ruimte aan de slag gegaan. We hebben eerst de productie op niveau gebracht en vanaf 1 januari 2015 draaien we 7 dagen in de week, 24 uur per dag. En dat 365 dagen van het jaar." De uitbreiding was volgens René noodzakelijk vanwege de toegenomen vraag. "Biologisch is daar een heel grote trekker in. Veertig procent van onze productie is biologisch. Zelf ben ik ruim 6 jaar aan het werk bij Henri Willig en heb ik de bio-productie met zo'n 10 tot 15 procent zien groeien."


Linksonder is te zien hoe de robot de kazen na het aanbrengen van de coating automatisch op de plank legt. Hier is het omwentelpunt te zien. De kazen komen hierdoor met de natte kant naar boven op de plank te liggen. Rechtsonder zie je 1 van de robots. 'Frog 1' en 'Frog 2' zorgen er voor dat de kazen bij de volautomatische behandellijn terecht komen. "Het computersysteem regelt welke kaas hij moet behandelen."

Kaasmakerij Henri Willig is dus bekend van de biologische merken Hooidammer en Polderkaas. René geeft aan dat de kaasmakerij nu sterker op de merken gericht is. "Sinds ik hier werk is er meer aandacht voor de productontwikkeling en de opbouw van de merken. Beide merken hebben een upgrade gekregen. Hooidammer is er echt alleen voor de natuurvoeding en Polderkaas produceren we voor de reguliere retail. We willen hiermee voorkomen dat de merken elkaar in de weg zitten." Het merk Hooidammer staat volgens hem voor eerlijkheid en de kaas is onderscheidend in smaak. "Je proeft altijd dat het een echte Hooidammer-kaas of Polderkaas is, maar hoe wij dit realiseren ga ik natuurlijk niet verklappen."

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

Voor meer informatie:

René Rovers
Henri Willig
Venus 16-18
8448 GW Heerenveen
0513 484360
rene.rovers@willig.nl
www.henriwillig.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.