kal publiceert overzicht naleving bio-wetgeving 1e half jaar 2015

"Aantal ernstige afwijkingen met 536 relatief hoog"

De biologische sector groeit. In de 1e helft van 2015 is het aantal Nederlandse biologische bedrijven gestegen naar 3887. Op 1 januari waren dit er 3738.

In de eerste helft van 2015 heeft Skal Biocontrole 2460 inspecties uitgevoerd. De inspecties hebben tot doel dat de consument erop kan vertrouwen dat een biologisch product ook écht biologisch is. Skal ziet erop toe dat biologische bedrijven aan de biologische wetgeving voldoen. Betrouwbaarheid van biologische producten speelt voor veel consumenten een belangrijke rol in hun keuze voor biologisch. En dat is waar Skal zich voor inzet.

De inspecteurs hebben de eerste helft van 2015 1279 lichte afwijkingen geschreven. Dit zijn veelal klein administratieve afwijkingen. Tijdens de inspecties zijn 536 ernstige afwijkingen geconstateerd bij 356 bedrijven. 189 ernstige afwijkingen zijn directe ernstige afwijkingen, de overige zijn herhaalde (niet opgeloste) lichte afwijkingen. Als laatste zijn er zes fatale afwijkingen geconstateerd bij vier bedrijven. Bij een fatale afwijking is de bio-status van het product in het geding. Drie van deze bedrijven zijn opgeschort. In de periode van opschorting mogen producten niet als biologisch verkocht worden, maar krijgt het bedrijf de mogelijkheid de afwijking structureel op te lossen.

Het aantal fatale afwijkingen is de eerste helft van 2015 relatief laag. Het aantal ernstige afwijkingen is relatief hoog, maar bevat veel niet-opgeloste lichte afwijkingen. Voor de consument vormt het aantal geconstateerde afwijkingen geen reden tot zorg. De inspecties tonen aan dat het overgrote merendeel van de bedrijven de bio-wetgeving goed naleeft, wat maakt dat de producten betrouwbaar biologisch zijn.

Wel wil Skal de biologische bedrijven erop wijzen lichte afwijkingen te sluiten vóór de volgende inspectie, zodat de afwijkingen niet verzwaren naar ernstig.

Bron: Skal

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.