Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Bijzondere koe met karakter"

Bio-koe Tolbert568 naar koeienrusthuis

Tholen - Biologische koe Tolbert568 is woensdag 19 augustus verhuisd naar het koeienrusthuis Stichting De Leembeg in het Friese Oldeberkoop. Daar kan de 13-jarige oude koe van haar oude dag gaan genieten. De koe stond op proefbedrijf De Tolakker, bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Een gang naar het slachthuis leek onvermijdelijk, toen Tolbert568 niet meer drachtig kon worden. Onder andere Hanneke Mol, oprichter van de stichting Hanna (www.stichtinghanna.nl), kwam in actie om het benodigde geld in te zamelen voor de verzorging van Tolbert568. En met succes, aangezien de koe inmiddels dus overgebracht is naar het koeienrusthuis.



"Dit doen mensen alleen voor bijzondere koeien", vertelt Bert Hollander, die al sinds 1996 het koeienrusthuis runt. "Het karakter maakt de koe. We hebben hier veel bijzondere dieren staan, die er echt uitspringen. Ook vangen we ontsnapte slachtingskoeien op. Tolbert568 is zo'n bijzondere koe met karakter, ze is niet voor niet in juni gehuldigd voor de productie van 100.000 liter melk. Dit is een uitzonderlijke prestatie voor een biologische koe."



Hij geeft aan dat de universiteit de koe gratis af heeft gestaan. "Wel kost het uiteraard geld om de koe te onderhouden." Hiervoor heeft stichting Hanna een actie opgezet. Men kon virtueel ouder worden samen met stichting Hanna, vanaf 5 euro per maand of een eenmalige donatie doen, onder vermelding van 'vervoer Tolbert'. Ook is er een crowdfundingactie in het leven geroepen om de verhuizing te realiseren. De stichting roept na de verhuizing op om geld te blijven doneren, zodat Bert de kosten kan blijven dekken.

Voor meer informatie: bert@koeienrusthuis.nl, www.koeienrusthuis.nl