Dit blijkt uit de RundveeScanner 2015 van AgriDirect, de jaarlijkse telefonische inventarisatie onder Nederlandse melkveehouders. In de periode april tot en met juli beantwoordden ruim 8.000 melkveehouders met minimaal 50 koeien vragen over onder andere hun toekomst- en investeringsplannen.
Eveneens laagste percentage investeringsplannen in melkapparatuur
Naast het laagste percentage uitbreidingsplannen, wordt eveneens het laagste percentage investeringsplannen in melkapparatuur gemeten. Dit jaar is 8,7% van de melkveehouders van plan om nieuwe melkapparatuur aan te schaffen. In 2014 lag dit percentage op 10,7%. Dit is een halvering van het percentage investeringsplannen in melkapparatuur ten opzichte van het jaar 2008.Melkproductie in Nederland toegenomen
Wel blijkt uit de cijfers van CBS (2015) een duidelijke stijging in melkproductie. De melkaanvoer lag in mei 2015 circa 13 procent hoger dan vlak voor het einde van de melkquotering in december 2014. Dit, terwijl volgens het CBS de melkveestapel in 2014 ten opzichte van 2013 slechts met 0,3% is gegroeid tot 1,6 miljoen koeien.Thieu Hendriks, directeur van AgriDirect reageert op deze cijfers: "De angst dat Nederland wordt volgebouwd met de zogenoemde megastallen wordt door deze cijfers duidelijk ontkracht. Dat een Nederlander, internetondernemer Kees Koolen, plannen heeft om in de Achterhoek de grootste boerderij van Nederland voor 1.500 koeien te bouwen, doet aan deze constatering niets af. Dit vormt slechts een rimpeling in de totale melkveestapel van 1,6 miljoen stuks melkvee."
De cijfers lijken erop te duiden dat Nederlandse melkveehouders de bestaande stallen hebben gevuld met koeien om de capaciteit die beschikbaar is sinds het einde van het melkquotum zoveel mogelijk te benutten. "Op het moment dat elke geproduceerde liter melk verlies gaat opleveren, zal de overcapaciteit waarschijnlijk weer worden afgebouwd. Van een structurele overcapaciteit die wordt veroorzaakt door extra investeringen en uitbreidingen van melkveehouders, lijkt echter geen sprake te zijn. Het is dus de vraag of de maatregelen die staatssecretaris Dijksma heeft genomen om de productie van fosfaten te beperken, nut hebben. Alleen de enkele melkveehouder die het bedrijf heeft uitgebreid en de stallen niet kan vullen, ervaart hierdoor problemen. De cijfers die voortkomen uit onze RundveeScanner geven aan dat we ons dus geen zorgen hoeven maken over een mogelijke overproductie van megastallen", aldus Thieu Hendriks.
Voor meer informatie: www.agridirect.nl