Mooie weer goed voor de Franse wijngaarden

De uitzonderlijke hitte in juni en juli heeft ervoor gezorgd dat de wijngaarden in Frankrijk snel konden groeien. Veel regio's verwachten dit jaar dan ook eerder te kunnen oogsten dan normaal. Het is echter nog te vroeg om uitspraken te doen over de omvang en de kwaliteit van de oogst. De eerste schattingen van het landelijke volume zullen binnenkort worden gepubliceerd.

In de meeste regio's liggen de wijngaarden er gezond en droog bij en door het weer van de afgelopen weken is het risico van ziektes aanzienlijk gedaald. Er zijn in de voorbije weken enkele gevallen van zwarte rot gemeld en ook nu nog komen er meldingen binnen, maar over het algemeen gaat het om geïsoleerde gevallen.In veel regio's, met name in het zuiden, worden de gevolgen van de hitte en de droogte nauwlettend in de gaten gehouden. In de Hérault, één van de grootste wijnproducerende departementen van Frankrijk waar de temperaturen onder bedekking de afgelopen weken opliepen tot 35°C, heeft het Institut Coopératif du Vin (ICV) wijnbouwers gewaarschuwd dat het water mogelijk zal worden gerantsoeneerd als de droogte blijft aanhouden.

Ook in de Gironde signaleerde de landbouwkamer dat sommige drogere stukken grond tekenen van hitteschade begonnen te vertonen en dat het rijpingsproces minder snel verliep, maar over het algemeen wordt een oogst van een goede omvang en kwaliteit verwacht bij gelijkblijvende weersomstandigheden. Ook kan er mogelijk iets eerder worden geoogst als er zich voor die tijd geen grote weerincidenten voordoen.

Eenzelfde scenario geldt voor het Rhônedal. Het Institut Rhodanien vergelijkt het wijnjaar 2015 met 2002, 2010 en 2012. Naar verwachting zal in de eerste week van september worden gestart met de oogst in Tavel, iets eerder dan in 2014. Ook in de Bourgogne zijn de wijngaarden de laatste weken snel gegroeid. Volgens het BIVB wordt 2015 vermoedelijk een van de vroegste oogstjaren voor de Bourgogne naast 2011, 2007 en 2003. In de naastliggende regio Beaujolais bereiden de wijnbouwers zich voor op een kleinere oogst dit jaar, met name in de gebieden rond de dorpen. De belangrijkste oorzaak hiervan is het warme weer tijdens de bloeiperiode.

De weersomstandigheden van de komende tijd zullen uiteraard van doorslaggevend belang zijn voor de aanstaande oogst.

Bron: Landbouwkamer Gironde, ICV, Institut Rhodanien, BIVB, La Vigne-Vitisphère via Sopexa Nederland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven