
Abonneren
Vacatures
- Leidinggevende snijderij
- Fruitteler / gewasverzorger boomkwekerij
- Teeltspecialist
- Accountmanager
- Agrarisch medewerker - Veredeling
- Logistiek Medewerker Groenten en Fruit
- Teler - Teeltspecialist - Hoofd Teelt - Head Grower
- Teamleider Productie
- Productiemedewerker
- Medewerker Sales Support
Top 5 - gisteren
- "Ik kijk nu volledig anders tegen een zak sesamzaad aan"
- "Met drie-eenheid soda, groene zeep en schoonmaakazijn kan je alle schoonmaakklussen aan"
- "Meer wederzijds begrip Tweede Kamerleden in voedseldebat na filmvertoning"
- Omschakeling van biologisch legpluimvee naar scharrel of vrije uitloop moet gemeld worden bij Skal en COKZ
- Definitieve uitslag waterschapsverkiezingen bekend
Top 5 - afgelopen week
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Radicaal, biologisch en dynamisch
- Nieuwe lijn met biologische bakkerijproducten van Nederlandse bodem: Driekant Vitale Voeding
- Cornelis Mosselman zamelt geld in om producten te doneren aan Voedselbank
Top 5 - afgelopen maand
- Wetenschappelijke studie toont aan dat synthetische bestrijdingsmiddelen gevaarlijker zijn dan natuurlijke middelen
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Vogelgriepvaccin stapje dichterbij
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Fotoreportage: Nederlandse exposanten op Biofach/Vivaness 2023
Mooie weer goed voor de Franse wijngaarden
In de meeste regio's liggen de wijngaarden er gezond en droog bij en door het weer van de afgelopen weken is het risico van ziektes aanzienlijk gedaald. Er zijn in de voorbije weken enkele gevallen van zwarte rot gemeld en ook nu nog komen er meldingen binnen, maar over het algemeen gaat het om geïsoleerde gevallen.
In veel regio's, met name in het zuiden, worden de gevolgen van de hitte en de droogte nauwlettend in de gaten gehouden. In de Hérault, één van de grootste wijnproducerende departementen van Frankrijk waar de temperaturen onder bedekking de afgelopen weken opliepen tot 35°C, heeft het Institut Coopératif du Vin (ICV) wijnbouwers gewaarschuwd dat het water mogelijk zal worden gerantsoeneerd als de droogte blijft aanhouden.
Ook in de Gironde signaleerde de landbouwkamer dat sommige drogere stukken grond tekenen van hitteschade begonnen te vertonen en dat het rijpingsproces minder snel verliep, maar over het algemeen wordt een oogst van een goede omvang en kwaliteit verwacht bij gelijkblijvende weersomstandigheden. Ook kan er mogelijk iets eerder worden geoogst als er zich voor die tijd geen grote weerincidenten voordoen.
Eenzelfde scenario geldt voor het Rhônedal. Het Institut Rhodanien vergelijkt het wijnjaar 2015 met 2002, 2010 en 2012. Naar verwachting zal in de eerste week van september worden gestart met de oogst in Tavel, iets eerder dan in 2014. Ook in de Bourgogne zijn de wijngaarden de laatste weken snel gegroeid. Volgens het BIVB wordt 2015 vermoedelijk een van de vroegste oogstjaren voor de Bourgogne naast 2011, 2007 en 2003. In de naastliggende regio Beaujolais bereiden de wijnbouwers zich voor op een kleinere oogst dit jaar, met name in de gebieden rond de dorpen. De belangrijkste oorzaak hiervan is het warme weer tijdens de bloeiperiode.
De weersomstandigheden van de komende tijd zullen uiteraard van doorslaggevend belang zijn voor de aanstaande oogst.
Bron: Landbouwkamer Gironde, ICV, Institut Rhodanien, BIVB, La Vigne-Vitisphère via Sopexa Nederland
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-24 Recordopbrengst Nederlandse wijndruiven in 2022
- 2023-03-21 Waterkefir KULT nu ook in Nederland
- 2023-03-20 Oeroude fruitsoorten verwerkt in nieuw multi-toepasbaar drankje
- 2023-03-10 Fermentatie bleek de sleutel voor pure low-alcohol wijn
- 2023-03-10 'Kauwmachine' zorgt voor meer voedingsstoffen in slow juices
- 2023-03-09 Clearspring introduceert cafeïnevrije biologische Japanse Kuwa Matcha
- 2023-03-07 Koning Charles krijgt tijdens eerste staatsbezoek rondleiding door Franse bio-wijngaard
- 2023-03-02 "Aan de basis stond de geit die de wijngaarden graag bezoekt om de druiven te proeven"
- 2023-03-02 Nieuwe ready-to-drink Sparkling Ging'r en Sparkling Soda's
- 2023-03-01 Natuurwijn - Een helder verhaal over troebele wijn
- 2023-02-27 Othmar Goud wordt eerste bio-biertje van net gecertificeerde bierbrouwerij
- 2023-02-23 Bio-siroop in karakteristieke 'apothekersfles'
- 2023-02-09 LFE neemt B2B-verkoop van Neleman over
- 2023-02-07 Kombucha blijkt populair in stad en op platteland
- 2023-01-31 Vertrouwde wijn in nieuw jasje
- 2023-01-30 Zeeuwse bio-limonadesroop nu ook in kleine flesjes
- 2023-01-26 Assortiment biologische en Fairtrade theeën verdubbeld na vernieuwing
- 2023-01-16 Vriendinnen duiken in 'mindfully crafted wines'
- 2023-01-11 Eerste Antwerpse cider van biologische appelen komt uit Zwijndrecht
- 2023-01-04 De populairste tulsi kruidentheeën in één doosje