Nieuwe Skal-gecertificeerde Bart van Laar:
"Bio-markt is stabieler. Ik wil niet steeds die pieken en dalen"
Voor Bart was het eenvoudig om aan informatie te komen. "Wij hebben een biologische boer in de familie." Ook legde hij contact met het Utrechts Landschap. "Daar had ik gelijk een klik mee. Zij wilden graag zakendoen met een biologische boer. We hebben afgesproken om dat een jaar te proberen. Het bevalt van beide kanten goed." In het voorjaar heeft Bart de knoop doorgehakt en is hij omgeschakeld. "De grond werd al biologisch beheerd en kon direct gecertificeerd worden. Dat maakte het interessant." Bij Staatsbosbeheer pacht Van Laar ook enkele percelen. Het lastigste was om op het goede moment in te stappen. "Omschakelen is een relatief dure periode en je wilt wel goed uitkomen met je voervoorraad."
Over de eerste ervaringen met Skal is hij redelijk positief. "Bij het toelatingsonderzoek heb ik goede uitleg gekregen, onder andere over de omgeschakelde grond en het voer. De inspecteur wees mij erop dat in brokken geen omschakelingsgrondstoffen mochten zitten. Daar heb ik wel wat aan gehad." Toen Bart zijn koeien biologisch wilde laten certificeren, moest hij opnieuw de verklaring laten zien dat de grond biologisch was. "Dat begreep ik niet, want die verklaring had ik al een keer gegeven."
Flitsinspecties heeft hij nog niet gehad, maar hij is ook nog maar net begonnen. "Als alles goed gaat, mag ik de melk vanaf oktober biologisch verkopen. Het vlees van de koeien duurt een half jaar langer, dat wordt april."
Bron: Skal