"Rudie Wijnen: "Zeker ruimte voor meer duurzame warenhuizen"

Van Nature wordt 100% CO2-neutraal

Tholen - Van Nature, het duurzame warenhuis in Nijmegen en Van Nature, de biologische speciaalzaak aldaar, gaan voor 100% energie-neutraal. Dit meldt ondernemer Rudie Wijnen. "In onze biologische supermarkt verbruiken we behoorlijk veel energie. De koelingen, de verlichting en de verwarming zorgen samen voor een groot energieverbruik. Dat probeerden we al enige tijd te compenseren met zonnepanelen op het dak, maar dat was lang niet voldoende. Door het aankopen van aandelen bij Windpower Nijmegen, een coöperatie, die op korte termijn windmolens gaat bouwen en exploiteren bij Nijmegen, kunnen we bij beide winkels voortaan werkelijk energie-neutraal werken."Hij geeft aan dat deze werkwijze er voor zorgt dat er geen gedoe is met allerlei groene certificaten, om het energieverbruik af te kopen. "We gaan gewoon evenveel energie opwekken als we verbruiken. Dat was al jarenlang ons streven, maar nu gaat het er dan toch echt van komen." Van Nature wil hiermee een voorbeeld zijn voor alle andere supermarkten en warenhuizen in Nederland. "Wij zijn het eerste schaap, wie volgt?", aldus Rudie.

Rudie vertelt dat het goed gaat met beide winkels. De biologische speciaalzaak en het warenhuis zitten 300 meter van elkaar. "Als we de ruimte hadden gehad, had het wat ons betreft nog beter naast elkaar gekund, maar dit gaat ook prima." De biologische speciaalzaak aan de Gerard Noodtstraat 135-137 bestaat al best lang. "Van Nature bestaat al sinds 1985. We zitten nu negen jaar op de huidige locatie. Het is een bijzonder pand. We hebben de oude garage opgeknapt. Er is onder meer een lichtkoepel in het plafond geplaatst. De klanten weten deze winkel goed te vinden."Duurzaam warenhuis

Eind vorig jaar opende het duurzame warenhuis Van Nature, aan de Burchtstraat 126. Rudie: "We vroegen ons al lange tijd af waarom er geen winkel was met enkel biologische en fairtrade kleding. De verkooppunten waren nog zo minimaal, dat de meeste consumenten deze kleding via webshops moesten bestellen. Daarom dachten we op een gegeven moment: waarom stappen wij daar niet in? Een bestaande klant heeft ons toen geholpen om de weg te vinden in deze nieuwe branche. Vorig jaar september zijn we met de voorbereidingen begonnen en 3 december is het duurzame warenhuis open gegaan."

Het is een groot pand, met daardoor vele mogelijkheden, zo geeft Rudie aan. "Er is ruimte voor een horecagedeelte. Daar bieden we naast koffie ook vegetarische en veganistische lunches aan. Verder zit er een duurzame kapper in het pand en we verkopen veel duurzaam keukengerei. Ook het aandeel kantoorartikelen wordt steeds groter. Daarnaast bieden we diverse energie-zuinige producten aan, zoals ledlampen, zonnepanelen en infrarood-panelen."Rudie geeft aan dat het goed gaat met het duurzame warenhuis. "We hebben een duidelijke regiofunctie, ja, zelfs landelijk. Veel Nijmegenaren zijn al gewend aan onze winkel. Steeds meer mensen uit alle delen van het land weten ons te vinden . We krijgen heel veel positieve reacties. Er is echt vraag naar een warenhuis als dit. Ik zie zeker ruimte voor vergelijkbare duurzame warenhuizen in de grotere steden."

Voor meer informatie:

Van Nature - De biologische speciaalzaak
Gerard Noodtstraat 135-137
6511 ST Nijmegen
024 3605081
vannature.nijmegen@gmail.com
www.vannature-nijmegen.nl

Van Nature - Het duurzame warenhuis
Burchtstraat 126
6511 RK Nijmegen
024 6756035
info@vannature-nijmegen.nl
www.vannature-nijmegen.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.