Bedrijven krijgen financiering vaker rond

Bedrijven slaagden er in het afgelopen jaar vaker in om financiering aan te trekken. Van de ondernemers geeft 78% aan dat zij hun kredietaanvraag geheel of gedeeltelijk gehonoreerd zagen ten opzichte van 62% een jaar eerder. Dat blijkt uit de Financieringsmonitor die minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) eind juli naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Economie versterken

"Nu de economie aantrekt, zien ondernemers kansen om te investeren in nieuwe producten en diensten. Het is positief dat bedrijven vaker de benodigde financiering geregeld krijgen om die plannen te realiseren. Hierdoor worden bedrijven in staat gesteld om door te groeien, om extra mensen aan te nemen en zo onze economie verder te versterken", aldus de minister.

Stijging toegewezen kredieten

Voor het kleinbedrijf blijft het in vergelijking met grotere bedrijven lastiger om financiering aan te trekken, al laten de gehonoreerde aanvragen een behoorlijke stijging zien. In de eerste helft van dit jaar loopt het aandeel toegewezen kredieten voor kleine bedrijven op naar 57% ten opzichte van 51% in de eerste helft van 2014.

Ruimte voor verbetering

"Dat financieringsaanvragen van kleine bedrijven vaker toegewezen worden, is goed nieuws. Desondanks is er nog ruimte voor verbetering. Het blijft voor mkb-bedrijven in de praktijk lastig om financiering te regelen, zo blijkt uit de cijfers. Samen met VNO-NCW, MKB Nederland, banken en andere financiers blijven wij daarom met het aanvullend actieplan mkb-financiering werken aan betere kredietverlening, zodat mkb-ondernemers kansen krijgen om te groeien", aldus Kamp. Als een mkb-ondernemer wordt afgewezen door de bank, maar toch een realistisch investeringsplan heeft dan komt hij of zij in aanmerking voor financiering via Qredits. Deze stichting biedt in samenwerking met EZ tegen voorwaarden leningen aan tot 250.000 euro.

Alternatieve financieringsvormen vaker in beeld

Voordat bedrijven een krediet aanvragen, oriënteren ondernemers zich breder op het aanbod op de financieringsmarkt. In het afgelopen jaar steeg het aantal bedrijven dat een alternatief voor kredietverstrekking voor bankfinanciering ziet van 29% naar 37%, zo blijkt uit de Financieringsmonitor die ieder half jaar wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Panteia. Bedrijven zien de huisbank dan ook minder vaak als potentiële kredietverstrekker van vreemd vermogen. Was dit een jaar geleden nog 74%, nu ligt het percentage op 44%. Ondernemers kijken voor financiering eerder naar andere banken, naar leaseconstructies of naar private leningen bij familie en vrienden.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.