Dit keer eens geen biologisch bedrijf

De Mooiste Modderpoel ligt in het Limburgse Echt

De familie Kurvers in Echt is winnaar van de Mooiste Modderpoel-verkiezing 2015. Wakker Dier heeft vandaag (woensdag 12 augustus) voor de elfde keer de Modderpoel-trofee uitgereikt. Voor het eerst in jaren gaat het niet om een biologisch bedrijf (2011 De Jofrahoeve, 2012 Mts Van Leeuwen, 2013 De Bosmanhoeve en 2014 Varkensbedrijf Neimeijer).

Het bijzondere aan de poel van varkenshouderij Kurvers is de grootte. De moedervarkens (zeugen) kunnen er met velen tegelijk in en dat is belangrijk want varkens zijn hele sociale dieren. De familie Kurvers is één van de acht varkenshouders die zich hebben aangesloten bij het Limburgse Livar-concept. Het bedrijf van Kurvers heeft drie Beter Leven sterren van de Dierenbescherming. Een modderpoel is heel belangrijk voor varkens want ze kunnen niet zweten en verdragen de hitte slecht. Helaas is een poel slechts weggelegd voor een paar duizend zeugen in Nederland. Zo'n 12 miljoen varkens komen nooit buiten. Wakker Dier: "Varkens in een modderpoel leveren mooie plaatjes op waar we allemaal van genieten. Laten we daar ook aan denken als we in de winkel zijn." Wakker Dier roept consumenten dan ook op om varkensvlees te kiezen van dieren die buiten komen.

Spannende verkiezing

Na een wekenlange spannende strijd kozen de Facebook-volgers van Wakker Dier met een nipte meerderheid voor de modderpoel van de familie Kurvers. Het was een nek-aan-nekrace met de andere kandidaat: het Vair varkenshuis van de familie Nooijen in het Brabantse Erp. Vair is een eigen concept waar niet alleen de zeugen, maar ook de vleesvarkens een modderpoel hebben. Veel stemmers vonden het lastig om tussen de Brabantse en Limburgse poel te kiezen. Ook Wakker Dier vindt beiden poelen prachtig, en wenst dit alle varkens in Nederland toe.

Zoelen en zweetklieren

Het nemen van een modderbad - in vaktaal 'zoelen' - is essentieel voor een varken om zijn natuurlijk gedrag te kunnen vertonen, maar ook voor de huidverzorging en om af te koelen. Varkens hebben geen functionele zweetklieren en door te zoelen voorkomen varkens oververhitting. Het nemen van een modderbad door varkens is, net als stofbaden bij kippen, belangrijke voorwaarde voor een goed welzijn. De 160 zeugen bij de familie Kurvers hebben naast de poel een enorm veld dat door de varkens is bewerkt en waar de dieren voor zichzelf diverse ligkuilen hebben gemaakt. Er zijn genoeg mogelijkheden voor een stevige schuurbeurt na het modderbad.Als de varkens genoeg hebben van de modder of als het koud wordt, kunnen ze zelf weer de stal in lopen.

Livar boeren

De hele familie Kurvers werkt mee op de boerderij om de varkens te verzorgen, ook de drie dochters van boer Geert en boerin Diana. In 2013 stapte Kurvers over naar het Livar-concept, dat is ontwikkeld in samenwerking met de Limburgse abdij Lilbosch. Het Livar-varken wordt daarom ook wel het Limburgs kloostervarken genoemd. Livar is ontstaan in 1999, en is inmiddels uitgebreid met acht andere (kleinschalige) boerderijen in de omgeving die ook Livar-varkens houden, waaronder de familie Kurvers. Bijna alle Livar-boeren hebben drie Beter Leven sterren van de Dierenbescherming, sommigen zijn ook biologisch. Welzijn vinden ze belangrijk. In samenwerking met universiteit Wageningen wordt op de abdijboerderij geëxperimenteerd met nieuwe houderijsystemen om een steeds betere situatie te creëren voor dier en milieu. Livar-vlees is voornamelijk te vinden in de horeca en bij slagers.

Elfde Modderpoel-verkiezing

De Modderpoel-trofee wordt al voor de elfde keer uitgereikt. Wakker Dier startte in 2005 met de Mooiste Modderpoel-verkiezing om aandacht te vragen voor de leefomstandigheden van varkens in Nederland.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.