Telers gaan kennis delen

Kennisbijeenkomst bij boerderij Korenblik draait om bio-aardbeien

Het kennisnetwerk DLV PLant hield op dinsdag 28 juli een bijeenkomst op biologische boerderij Korenblik aan de Geesinkweg 13 in Warnsveld. De bijeenkomst ging om 19:00 uur van start en werd afgesloten om 22:00 uur. Er waren 17 bezoekers aanwezig. Jos van Hamont van DLV Plant B.V. doet verslag:

Ondanks de dreiging van buien toch een mooie opkomst. Wim Schoemaker van boerderij Korenblik gaf een inleidend praatje over het ontstaan van de boerderij waarvan een gedeelte al rond de 500 jaar oud is. In deze regio (Zutphen) was al vroeg sprake van nederzettingen en landbouw. Het bedrijf is momenteel echter de enige biologische teler in de regio Zutphen. Meer collega's zijn welkom, ook in andere takken van de biologische landbouw!Afzet vaak regionaal. Een belangrijke schakel in de regionale afzet is DistrEko, een distributiebedrijf dat is ontstaan uit de Biologische Productenvereniging Achterhoek (BPA). De BPA bestaat al sinds 1996 en Wim Schoemaker is één van de initiatiefnemers geweest van dit collectief. Verder afzet naar winkels in Zutphen en enkele groothandels. Er wordt eveneens thuis verkocht in een boerderijwinkel die twee dagen in de week open is.

Bij de rondleiding over het bedrijf bleek dat Wim het niet zo belangrijk vond om te weten wat de productie nu precies is. Hij is tevreden en daar gaat het uiteindelijk om. Een hoofdgewas is aardbeien, zowel buiten als in hoge tunnels. Wim is nog zoekende naar de ideale teeltwijze en de beste rassen. Andere producten zijn prei, koolsoorten, peen, bieten, diverse gekleurde wortelen die gemengd gezaaid zijn.De gewassen groeien op de hoge esgrond heel goed alhoewel de droogte van het afgelopen voorjaar wel beregening noodzakelijk maakte. De aardbeien krijgen water door middel van druppelbevloeiing.

Een trekker van eigen bouw die elektrisch aangedreven werd was een verrassing. De trekker wordt vooral gebruikt om te schoffelen. Ook een wiedbed was elektrisch aangedreven. Op dit bedrijf wordt geprobeerd om zoveel mogelijk de energie kringloop gesloten te houden. Er liggen daarom ook zonnepanelen op het dak.

Mest wordt geproduceerd door een twintigtal vleeskoeien. Er wordt wel compost aangevoerd van derden.

Met een hapje en een drankje werd de avond besloten nadat op initiatief van één van de deelnemers een WhatsApp-groepje is aangemaakt van aardbeientelers om kennis te delen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.