Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Velt antwoordt op VTM-item 'Meer onkruid door verbod op pesticiden'

"Minder pesticiden, meer gezondheid"

'Meer onkruid, gemeenten op kosten gejaagd en burger gestraft met handenarbeid door verbod op pesticiden'. Dat was dinsdag 21 juli de teneur van een item in het VTM-nieuws, achteraf vlijtig overgenomen door andere nieuwssites. Velt – Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren - betreurt deze voorstelling van zaken. De vereniging stuurde daarom dit bericht in:

Niet alleen is het erg onduidelijk of er dit jaar inderdaad meer onkruid langs de Belgische wegen staat, bovenal komt de maatregel om het gebruik van pesticiden in het openbaar domein te verbieden, de algemene volksgezondheid ten goede. Meer gezondheid door minder pesticiden, dus.
 
Kiezen voor minder pesticiden, is kiezen voor meer gezondheid. En is dat niet het hoogste goed dat we als mensen koesteren? Daarom staat Velt voor de volle 200% achter een verbod op het gebruik van pesticiden in het openbaar domein. Velt heeft daar rond de eeuwwisseling samen met anderen volop voor geijverd om uiteindelijk in 2004 het verbod afgekondigd te zien. Na een overgangsperiode van maar liefst 10 jaar is het verbod sinds 1 januari van dit jaar dan ook volledig van kracht geworden.
Het verbod is ingegeven door een bezorgdheid voor de algemene volksgezondheid. Pesticiden horen niet thuis in de natuur, noch in onze leefomgeving. Niet alleen maken ze de planten kapot, alles wijst er ook op dat ze schadelijk zijn voor mens en dier. Glyfosaat, een wezenlijk bestanddeel van vele gangbare onkruidbestrijders, werd begin dit jaar door de Wereldgezondheidsorganisatie nog bestempeld als 'potentieel kankerverwekkend'.

Met onkruid kan je daarentegen wel leven. Onkruid is niet schadelijk voor onze gezondheid en heeft ook zijn voordelen. Het is best mooi (kijk eens naar de bermen langs de autowegen!) en in het Onkruidboek dat Velt en Davidsfonds begin dit jaar uitbrachten leer je hoe je met onkruid ook lekker kan koken.

Dat sommige gemeenten nu klagen over het verbod is best hypocriet. Tien jaar lang hebben ze de kans gehad zich voor te bereiden om onkruidbestrijding op een andere manier aan te pakken. Vele hebben dat snel en efficiënt opgepakt, andere lieten het op zijn beloop. Bovendien is het maar de vraag of mechanische onkruidbestrijding arbeidsintensiever en duurder is dan het gebruik van pesticiden. De cijfers van gemeenten lopen daarover in elk geval erg uiteen. Ook pesticiden kosten geld en moeten geregeld weer opnieuw toegepast worden. Een oppervlakte voor altijd onkruidvrij houden, kan enkel door de bodem volledig te bedekken.

Het gebruik van pesticiden houdt bovendien ook verborgen kosten in zich. Pesticiden sijpelen immers door in grond- en oppervlakte waters. Watermaatschappijen moeten belangrijke inspanningen leveren om die er weer uit te krijgen en ook dat wordt door de consument mee betaald.

Onkruid verwijderen zonder pesticiden is overigens best haalbaar, ook voor de particulier. Er bestaan allerlei hulpmiddelen voor: schoffels, krabbers, stomers, branders... Naargelang de aard en de omvang van het terrein dat je onkruidvrij wil houden, kan je kiezen. Slim je verhardingen aanleggen, helpt ook om op lange termijn een oppervlakte onkruidvrij te houden.

Wie meer wil weten over hoe je je stoep onkruidvrij kan houden zonder pesticiden kan terecht bij Velt.
Publicatiedatum: