Bio-uientelers bestrijden koprot met energiezuinige warmtebehandeling
Door het gebruik van een temperatuur van boven de 32 °C ontstaat stilstand van de groei van koprot. Dit kan de aantasting meer dan halveren. Bij een temperatuur van 42 °C ontstaat daadwerkelijke doding van de koprot-schimmel. Om een goede warmteverdeling te realiseren, is een verwarming met verwarmingsblokken nodig. Deze warmen de lucht intern op, direct na de droogperiode. Er komt dan geen buitenlucht in de cel.
De methode heeft diverse voordelen. Zo kost de methode heel weinig energie, omdat de partij direct na het drogen opgewarmd wordt. Deze is dan al op een redelijke temperatuur. Ook wordt geen lucht ververst, waardoor alle warmte in de cel blijft. Daarnaast wordt het opwarmen direct gecombineerd met nadrogen en blijft de eigen warmteproductie van de ui in de cel.
Er zitten ook wat risico's aan de methode. Een te hoge temperatuur kan enorme schade geven, aangezien uien bij een temperatuur van circa 44 graden worden gedood. Daarom is het noodzakelijk om zeer goed en regelmatig op veel plaatsen te meten en een zeer goede luchtverdeling te realiseren.
Meer informatie over de methode is te vinden in een factsheet die DLV Bouw, Milieu en Techniek heeft opgesteld. Klik hier voor het factsheet.
Bron: DLV Bouw, Milieu en Techniek via AgriHolland
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-05 Onderzoek naar link tussen beschikbaarheid van zoet water en stikstofefficiëntie
- 2023-06-05 Welke vijf bedrijven maken kans op de BioVLAM 2023?
- 2023-06-05 BD-druiventelers vinden opvolger en kunnen gaan afronden
- 2023-06-05 Bio-teler groeit voorzichtig: “Het was maar een beetje meer, maar we kregen ze slecht weg”
- 2023-06-02 "In vergelijking met vorig jaar hebben we ons verkoopseizoen eerder moeten beëindigen"
- 2023-05-31 "We hebben nog nooit zo vroeg zo veel biologische peren vast hoeven leggen voor komend seizoen"
- 2023-05-31 De Générose: nieuwe biologische 100% Franse tomaat
- 2023-05-31 "Qua kosten zitten biologische champignons aan maximum"
- 2023-05-30 "Oog houden voor individuele uitdagingen, zodat telers geen nummer worden"
- 2023-05-30 Het geheim van Gisele Bündchen? Lokaal en biologisch eten
- 2023-05-30 Stadsbestuur Lier oogst zelf bio-groenten voor goede doelen
- 2023-05-26 Consumenten in Beieren kopen ondanks inflatie regionale en biologische producten
- 2023-05-26 Jonge zeewierondernemers presenteren duurzame innovaties op Wereld Oceanen Dag
- 2023-05-26 René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- 2023-05-26 Moestuinseizoen van start bij Landgoed Huis Sevenaer
- 2023-05-25 "In Scandinavië zien we nu bio-kasgroententelers weer terugschakelen naar conventioneel"
- 2023-05-25 "Op weg naar emissieloos stikstofgebruik in de fruitteelt"
- 2023-05-25 "Wij importeren nu meer biologische abrikozen uit Spanje dan uit Italië"
- 2023-05-24 Frans pakstation voor biologische sjalotten officieel geopend
- 2023-05-24 "Vanaf maart verloopt de afzet bio-fruit vlotter"