Bio-uientelers bestrijden koprot met energiezuinige warmtebehandeling
Door het gebruik van een temperatuur van boven de 32 °C ontstaat stilstand van de groei van koprot. Dit kan de aantasting meer dan halveren. Bij een temperatuur van 42 °C ontstaat daadwerkelijke doding van de koprot-schimmel. Om een goede warmteverdeling te realiseren, is een verwarming met verwarmingsblokken nodig. Deze warmen de lucht intern op, direct na de droogperiode. Er komt dan geen buitenlucht in de cel.
De methode heeft diverse voordelen. Zo kost de methode heel weinig energie, omdat de partij direct na het drogen opgewarmd wordt. Deze is dan al op een redelijke temperatuur. Ook wordt geen lucht ververst, waardoor alle warmte in de cel blijft. Daarnaast wordt het opwarmen direct gecombineerd met nadrogen en blijft de eigen warmteproductie van de ui in de cel.
Er zitten ook wat risico's aan de methode. Een te hoge temperatuur kan enorme schade geven, aangezien uien bij een temperatuur van circa 44 graden worden gedood. Daarom is het noodzakelijk om zeer goed en regelmatig op veel plaatsen te meten en een zeer goede luchtverdeling te realiseren.
Meer informatie over de methode is te vinden in een factsheet die DLV Bouw, Milieu en Techniek heeft opgesteld. Klik hier voor het factsheet.
Bron: DLV Bouw, Milieu en Techniek via AgriHolland