"Dementie vaak te voorkomen met gezonde leefstijl"

Ongeveer eenderde van de patiënten met dementie had de ziekte niet gekregen als ze gezonder hadden geleefd. Vooral een hoge bloeddruk is een belangrijke oorzaak van dementie, zeggen onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam. Zij hebben in de wijk Ommoord 25 jaar lang meer dan 15.000 ouderen onderzocht en presenteren de resultaten vandaag (21 juli) op een alzheimercongres.

Het was al bekend dat een hoge bloeddruk een belangrijke oorzaak is van dementie, net als roken en diabetes. Maar nu zeggen de onderzoekers dat een hoge bloeddruk verantwoordelijk is voor 16 procent van alle dementiegevallen.

Als mensen gezonder leven, is de kans op dementie een stuk kleiner. Eenderde van de patiënten had de ziekte niet gekregen als ze bewuster hadden geleefd en hun bloeddruk in de gaten hadden gehouden, blijkt uit het Rotterdamse onderzoek.

Opleiding

Ook een lage opleiding vergroot de kans op dementie. Een hoge opleiding vermindert de gevolgen die de ziekteprocessen hebben op het mentaal functioneren. "Er is meer reservecapaciteit om de gevolgen van de ziekte op te vangen", zeggen de onderzoekers van het Erasmus MC.

Bron: NOS

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.