Première films Bomen voor Buitenkippen

De afgelopen week zijn 2 films over de mooiste kippenuitloop 2015 in première gegaan. In de eerste film wordt biologisch Pluimveebedrijf de Zandschulp in Overberg (Utrecht) geportretteerd. Dit bedrijf heeft volgens de vakjury de mooiste kippenuitloop 2015. De tweede film gaat over het biologisch pluimveebedrijf van Kees Sijbenga uit Hooghalen (Drenthe). Zij zijn door het publiek uitgeroepen tot mooiste kippenuitloop 2015. Op deze website zijn beide filmpjes te bekijken. De verkiezing van de mooiste kippenuitloop maakt deel uit van het project 'Bomen voor Buitenkippen', georganiseerd door het Louis Bolk Instituut en Bionext.
 

Juryprijs

De vakjury bestond uit pluimveedierenarts Roland Bronneberg, Marijke de Jong van de Dierenbescherming en Ruud Zanders, lector Gezonde Pluimveehouderij aan de Hogeschool CAH Vilentum in Dronten. Zij roemden De Zandschulp met 15.000 legkippen vanwege het grote aantal kippen (70%) dat tegelijk buiten gezien wordt. De uitloop is ingericht met een boomgaard voor de productie van appelsap. Ook staan er wilgen voor de productie van hout dat gebruikt wordt als duurzame energiebron elders op het eigen bedrijf. De jury vond de variatie in de inrichting, het verzorgde aanzien en vooral ook het innovatieve dubbele gebruik van de uitloop de eerste prijs waard.
 

Publieksprijs

Het publiek koos voor Kees Sijbenga uit Hooghalen, een pluimveehouder met 4.250 biologische legkippen. In zijn uitloop staan veel verschillende bomen en struiken, die het jaar door groen blijven, zoals sparren, hulst en buxus. Deze geven de kippen ook in de herfst- en winterperiode beschutting. Hij kreeg de meeste stemmen en er werden complimenten gegeven zoals "Ziet er heel natuurlijk uit met een grote variatie aan bomen en struiken en ruige grassen. Dat lijkt het meest op zijn oorspronkelijke habitat!" of "Deze boer past zijn kippenboerderij elke keer aan zodat zijn kippen het nog fijner hebben: een fijn kippenleven en dus de lekkerste eitjes."
 

Buitenkippen

Alleen vrije uitloopkippen en biologische kippen kunnen dagelijks naar buiten. De uitloopeisen zijn voor beiden hetzelfde: 4 m2 buitenruimte per kip. Hoe de kip verder gehouden wordt, is te zien aan de code op het ei. Als de code begint met een 0 is het een biologische kip. Dat betekent dat er in de stal maximaal 6 kippen per m2 gehouden worden, dat zij biologisch voer krijgen en hun snavel niet geknipt wordt. Bij code 1 komt het ei van een vrije uitloop-kip. Binnen zitten maximaal 9 kippen per m2. Deze vrij uitloopkippen krijgen geen biologisch voer en tot september 2018 mogen de snavels nog ingekort worden.

Bomen voor buitenkippen

Het Louis Bolk Instituut en Bionext hebben de verkiezing 'Mooiste kippenuitloop' georganiseerd als onderdeel van het project 'Bomen voor buitenkippen'. In dit project is er de afgelopen drie jaar geëxperimenteerd met de aanplant van olifantsgras en fruitbomen in de kippenuitloop. Ook zijn er metingen gedaan om te beoordelen of de beplanting goed groeit in combinatie met de kippen. Verder is geanalyseerd of de kippen daadwerkelijk meer naar buiten gaan, hoeveel werk een dergelijke uitloop betekent voor de pluimveehouder en wat de invloed is op de aanwezigheid van wilde vogels die vogelgriep kunnen overbrengen. De resultaten van dit onderzoek zijn verwerkt in een praktische brochure voor pluimveehouders met een uitloop, hier beschikbaar of te bestellen onder nummer 2015-020 LbD bij het Louis Bolk Instituut.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.