Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Keten reageert op kritische mail consument

Hoe gaat Ekoplaza om met producten uit China?

Mevrouw van den Broek stuurde Biojournaal een kritische mail over Ekoplaza-producten uit China. De redactie van Biojournaal heeft Ekoplaza daarom gevraagd om een reactie hier op te geven. Steven IJzerman van Udea geeft hier onder meer in aan dat ze zeer goed bekend zijn met de situatie in China en de mogelijke fraude die daar kan voorkomen met biologische producten. "Juist vanwege deze kans zijn wij extra scherp gefocust op deze markt en hoe het wordt uitgewerkt."

Hieronder staat eerst de e-mail van mevrouw van den Broek en daarna de reactie vanuit Ekoplaza.

China biologisch?
Er was een tijd dat je wel eens naar het biologische winkeltje ging. Omdat het hip was. Een zuurdesembrood halen. Of zilvervliesrijst. Dan at je een keertje biologisch... je voelde je een hele Piet. Je hoefde je in het biologische winkeltje nooit af te vragen of het wel echt biologisch was. Want immer stond de eigenaar zelf achter de houten toonbank. Idealist in hart en nieren. Langzaam maar zeker werd biologisch eten gemeengoed. Bewustzijn groeide. Later werd het een way of life. Omdat je met geen mogelijkheid chemicaliën of antibiotica in je mond wilde stoppen. De biologische winkeltjes verdwenen echter in de keten van Ekoplaza. Maar omdat dezelfde idealistische eigenaar achter de toonbank bleef staan kwam het geen seconde in je op dat er vervuiling optrad binnen het assortiment. Je vertrouwde er op dat je geen troep in je karretje legde.

De documentaires over vervuiling in landen als China staan ons allen op het netvlies gebrand. Toch? Wie weet niet dat vis uit de yangtze rivier stijf staat van de chemicaliën, gedumpt door fabrieken die spijkerbroeken en sportschoenen produceren. Bewoners aan deze rivier sterven omdat ze er uit drinken. En de chemicaliënraketten die in China de lucht in worden geschoten, om kunstmatig regen op te wekken. We weten allemaal dat het gebeurt. Zelfs een kind kan op zijn vingers natellen dat de regen, die in China neerdaalt, ongezond is. Laat staan dat er biologische landbouw mogelijk is.

Laatst kocht ik een product bij de Ekoplaza; tarwegras. Bij thuiskomst en na openen van de zak keek ik even op de achterkant. Land van herkomst; China. En omdat ik op de site van de abjecte vleesverwerker (je weet wel, die paardenvlees in de producten stopten) van vorig jaar had gezien dat ze ook aan Ekoplaza leverden, was dit voor mij de druppel.

Ik zal het kort houden; na een email naar Ekoplaza kreeg ik slechts een vaag verhaal dat alles heus in orde is. Dat het heus echt biologisch en schoon is. Dan maar wat filmpjes gestuurd naar Ekoplaza; van de chemicaliënraketten. Van de documentaire waaruit blijkt dat China ruimschoots rommelt met hun EKO normen. Maar Ekoplaza houdt stug vol. Ik heb ook het EKO keurmerk gemaild. Die geven helemaal niet thuis.

Er zat dus nog maar één ding op; via Facebook de mensen in mijn kringen waarschuwen. Wat schetst mijn verbazing en ook wel opluchting toen ik bedolven werd onder de reacties die in één zin zijn samen te vatten... "Oud nieuws joh, ik ga al jaren niet meer naar de Ekoplaza. Niet te vertrouwen, integriteit verloren. Commercie belangrijker dan gezondheid." Gelukkig voegde men ook massaal allerlei adresjes toe van lokale bio-boeren. Ben al weken hun etiketten aan het checken. Nergens China tegen gekomen. Zo zie je maar.

Mevrouw van den Broek

Reactie Ekoplaza
Steven IJzerman, medewerker kwaliteit bij Udea, reageert als volgt namens Ekoplaza:
 
Hartelijk dank voor de melding. Wij hebben deze mevrouw eerder zelf gesproken en de situatie toen volledig proberen uit te leggen. Hierbij stuur ik graag een reactie naar jullie. Wij zullen deze reactie ook sturen naar mevrouw Van den Broek via de Facebookpost die zij heeft geplaatst.
 
Wij zijn zeer goed bekend met de situatie in China en de mogelijke fraude die daar kan voorkomen met biologische producten. Juist vanwege deze kans zijn wij extra scherp gefocust op deze markt en hoe het wordt uitgewerkt.
 
Voor al onze producten die uit China komen, zoals meerdere Superfoods, werken wij samen met betrouwbare partners die gespecialiseerd zijn in handel van biologische producten over de gehele wereld. Zij hebben een eigen kwaliteitssysteem, waarin veel controles zitten. Deze zijn zowel via een laboratorium, maar ook worden er veel audits uitgevoerd.
 
Ekoplaza werkt nauw samen met haar belangrijkste leverancier Do-It. Zij zijn een handelsorganisatie die zich 100% richten op biologische producten en kwaliteitsbeheersing hoog in het vaandel hebben staan. Er is direct contact tussen ons en wij blijven (met kritische blik) op de hoogte van de situatie. De kwaliteitsmanager van Do-It was afgelopen maand in China om daar nogmaals te kijken hoe de werkzaamheden gaan. De mail van mevrouw Van den Broek was toen al bij ons binnen en hier heeft hij toen extra aandacht voor gehad.
 
China staat bekend vanwege een aantal negatieve milieuaspecten. SMOG is hiervan de bekendste, maar dit komt enkel voor in dichtbevolkte steden en niet op het platteland, waar de biologische producten groeien.
 
Verder refereert deze mevrouw naar de yangtze rivier. De afstand tussen de gebieden waar onze producten groeien en de Yangtze is ongeveer zo groot als van de Noordkaap tot Kopenhagen.
 
De milieuaspecten zijn niet voor heel China toepasbaar en bij biologische landbouwgebieden wordt (ook) heel kritisch gekeken naar de kwaliteit van het water. Dit kunnen wij garanderen omdat wij, zoals eerder aangegeven, hier zelf aanwezig zijn en hier echt onderzoek naar doen.
 
Daarnaast staat ook in deze mail dat China raketten met chemicaliën de lucht in schiet om regen te veroorzaken. Dit is feitelijk onjuist. Raketten met chemicaliën in de lucht schieten klinkt natuurlijk als een drama, maar dit zogeheten 'cloud seeding' gebeurt ook in Duitsland en Frankrijk met regelmaat. Vooral in de wijn- en skigebieden. Dit wordt gedaan met zilver jodide (AgI).

Ekoplaza neemt de bio integriteit in elk land ter wereld zeker in acht en dat is ook de reden dat hier vanuit ons extra controles zijn. Verder kunnen we aangeven dat deze Bio integriteit net zo goed als de betrouwbaarheid van en controle op de landbouw en verwerking in dat land. Tot nog toe komen de grootste bio schandalen uit Europa.

Poppe Braam, algemeen directeur van Do-It, wil heel graag om tafel met mevrouw van den Broek en eventueel meer mensen die hierover in gesprek willen in Barneveld, om toe te lichten hoe de projecten in China in elkaar zitten. Zij werken al vele jaren samen met deze boeren en ze worden ook minstens twee keer per jaar door Poppe bezocht. Graag horen wij of daar belangstelling voor is.
 
Concluderend willen wij aangeven dat wij wel degelijk weten wat er speelt en op welke aspecten er gelet moet worden. Juist om deze reden kunnen wij een veilig product uit China aanbieden.
 
We willen hiermee de kritiek niet weg wuiven maar we richten ons bij de aankoop op de eisen die gesteld worden aan biologische landbouw zoals die zijn vastgelegd in de EU richtlijnen. Daarnaast bemonsteren wij heel veel producten om fraude op te sporen. China is groot en heeft veel biologisch areaal wat volledig erkend is door de EU. China doet dingen waar wij niet achter staan, maar dat doen helaas meerdere landen. Het is niet direct een reden om het gehele land te boycotten. Als Ekoplaza richten wij ons op de individuele boeren en tuinders die de keuze maken om op hun kleine stukje grond het anders aan te pakken. Natuurlijk zijn zij niet bij machte om alle ecologische of politieke vraagstukken in hun land op te lossen, maar dat laat toch onverlet dat we de kleine stapjes die individuen zetten met alle kracht moeten ondersteunen?

In de mail wordt ook gerefereerd naar het paardenvleesschandaal en dat wij hier bij betrokken zouden zijn. Dit zijn zeer serieuze aantijgingen die wij graag onderbouwd zouden willen zien. Het is namelijk absoluut niet waar en onmogelijk, aangezien Selten niet eens biologisch vlees verkocht. Wij verkopen enkel biologisch vlees en kopen dit in bij drie kleine slagerijen die zich 100% focussen op biologisch en daar doen we al tientallen jaren zaken mee.
 
Het verwijt dat we ondernemers als uithangbord gebruiken is niet terecht. Juist bij Ekoplaza zitten de ondernemers mee aan het stuur van het assortiment. Alle artikelen die wij opnemen passeren de assortimentscommissies van de winkeliers. Zij bepalen wat wel en niet in de schappen komt. Er staat bij ons dus geen excuus Truus achter de toonbank om alle zogenaamd kwalijke praktijken te verhullen. We maken met elkaar constant afwegingen over de producten die we opnemen en daar worden niet bij voorbaat landen uitgesloten omdat ze dingen doen die ons niet welgevallig zijn. We kijken naar de biologische producenten die met hart en ziel mooie producten maken waar ook ter wereld en die willen we graag aanbieden.

Wij hopen hiermee een volledig antwoord te hebben gegeven. Mochten er vragen of onduidelijkheden zijn, dan horen wij het graag.

Steven IJzerman
Medewerker kwaliteit Udea
Publicatiedatum: