Nu verplicht voor tractor op openbare weg

Eerste praktijkexamen trekkerrijbewijs

Rijlessen met een trekker: boerenjongens en -meisjes zijn het niet gewend, maar het moet nu wel. Sinds 1 juli is het T-rijbewijs verplicht voor iedereen die met een tractor de openbare weg op wil. Vanmiddag neemt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) het eerste praktijkexamen af voor zo'n trekkerrijbewijs.

Om examen te mogen doen, moet een kandidaat eerst lessen volgen bij een rijschool. Daar is een nieuwe markt ontstaan, maar veel rijscholen zijn nog huiverig om erin te stappen.

"Het is toch een investering van zo'n anderhalve ton, terwijl je nog geen idee hebt hoe groot de markt wordt", zegt instructeur Joël Speelziek. Zijn Gelderse rijschool besloot na veel gepeins om een lestrekker aan te schaffen. Hij was verplicht om ook een oplegger te kopen. "Wij bieden lessen in alle voertuigen, dus we vonden toch dat dit niet kon ontbreken."


© Taina10 | Dreamstime.com - John Deere 7280R Agricultural Tractor On A Rural Road Photo

Het kabinet heeft het T-rijbewijs ingevoerd omdat het aantal dodelijke ongelukken met tractoren sinds 2000 is blijven steken op gemiddeld dertien per jaar. In die tijd is het totale aantal verkeersdoden juist gehalveerd.

Vooral jongeren moeten nu gaan lessen. Wie al een B-rijbewijs heeft (voor gewone auto's), hoeft geen examen te doen om tractor te mogen rijden.

'Totaal geen inzicht'

Met de tractor trekt Speelziek een compleet nieuwe doelgroep naar de rijschool. Hij geeft nu dertien kinderen les. "We krijgen nu jongens van net 16 die vaak al technisch rijvaardig zijn, maar totaal geen verkeersinzicht hebben. Je plukt ze eigenlijk van de fiets en stuurt ze ineens de openbare weg op in een combinatie die vergelijkbaar is met een vrachtwagen."

Veel mensen onderschatten het rijden in een tractor, zegt Speelziek. De jongeren leren soms al vanaf hun 8ste op het erf in een tractor rijden, wat gewoon legaal is. "Die denken nu snel dat ze zo de openbare weg op kunnen, maar dat is juist wanneer het fout gaat." Het CBR heeft aangekondigd even streng te zullen toetsen als voor het normale rijbewijs.

Het is moeilijk in te schatten hoeveel jongeren het nieuwe rijbewijs willen halen, want de kosten zijn hoog. Waar je voorheen voor een tractorcertificaat zo'n 150 euro kwijt was, kan het T-rijbewijs zomaar 1500 tot 2000 euro kosten. Voor 1 juli was er daarom nog een run op de oude certificaten. Die kunnen tot 1 juli 2016 worden omgezet naar een T-rijbewijs.

Klik hier voor meer informatie.

Bron: NOS

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.