Frans privélabel Bio-Cohérence gaat voor lokaal en ggo-vrij

In Frankrijk bestaat er naast het Europees bio-label en het nationale AB-label, een privélabel Bio-Cohérence. Zij gaan voor bio van hoge kwaliteit, lokaal vermarkt en 100% ggo-vrij.

Op 1 juli 2010 werd het nieuwe Europese bio-label voor voeding in het leven geroepen waarvan de criteria vast kwamen te liggen in de Europese wetgeving. Ook het nationaal Franse AB-label (Agriculture biologique) viel sinds dan onder dit Europese lastenboek. Omdat verschillende spelers uit de bio-sector verder willen gaan dan de criteria uit het Europese lastenboek hebben zij een privé-label in het leven geroepen: Bio-Cohérence.

Voor Bio Cohérence is het Europees label een vertrekpunt, geen eindpunt. Bio-Cohérence gaat voor een bio van hoge kwaliteit, 100% afkomstig uit Frankrijk en werkt ook aan sociale, economische en ecologische duurzaamheid.

Bio-Cohérence is daarom vergelijkbaar met het prive-label Biogarantie in België. Biogarantie wordt beheerd door BioForum, Unab en Probila, staat voor bio op volle kracht en kiest voor extra eisen op ecologisch, economisch en sociaal vlak.

0% GGO

Bio Cohérence telt momenteel 600 leden die worden gecontroleerd door de bestaande controleorganisaties (Ecocert, Certipaq, Agrocert, Qualité France en SGS) en het label wordt toegekend door een intern comité dat erop toeziet dat zij niet enkel voldoen aan het Europees biologisch lastenboek, maar ook aan de vele bijkomende criteria. Eén van die criteria is een volledige afwijzing van GGO'S, terwijl het Europees en het AB-label wel tot maximum 0,9% ggo-materiaal toelaten per ingrediënt.

100% biologisch

Verder zijn houders van het Bio Cohérence-label ook verplicht om bio te telen of te kweken op een bioboerderij die voor 100% biologisch werkt. Het voer voor de dieren moet 100% biologisch geteeld zijn, en hoofdzakelijk afkomstig vanop de eigen boerderij. Voor verwerkte producten moet 100% van de ingrediënten biologisch zijn (tegenover 95% van de ingrediënten voor verwerkte producten met het Europees of AB-label). Er geldt ook een strenge limiet op gebruik van antibiotica... Zij baseren zich op het principe dat er altijd mogelijkheid is om nog te verbeteren en de impact op het milieu nog verder te verkleinen.

Lokaal bio

De productie gebeurt voor 100% in Frankrijk en de ingrediënten zijn liefst voor 100% afkomstig uit Frankrijk, en indien noodzakelijk mogen maximaal 25% ingrediënten toegelaten worden vanuit het buitenland. Ook dan geldt, zo lokaal mogelijk. De producten van Bio Coherence worden verkocht binnen de korte keten, dus rechtstreeks van producent naar de consument via hoevewinkels, markten, pakkettensystemen... Daarnaast is er ook verkoop via de gespecialiseerde en onafhankelijke bio-winkels Biocoop, Biomonde en Accord Bio.

Voor meer informatie: www.biocoherence.fr

Bron: BioForum Vlaanderen

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.