Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ze zijn er uit: Grexit voorlopig van de baan

Na een onderhandelingsmarathon die gisterenmiddag begon, presenteerden Griekenland en Europa vanochtend een compromis. Voorlopig lijkt een Grexit van de baan. Het Grieks parlement moet nog debatteren over het akkoord en ook verschillende andere nationale parlementen moeten instemmen met de overeenkomst.

"Na 17 uur onderhandelen hebben we eindelijk een akkoord bereikt," aldus Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad vanochtend. "Je zou kunnen zeggen dat we een 'agreekment' hebben bereikt. Leiders hebben in principe ingestemd dat ze klaar zijn om onderhandelingen over een ESM programma te starten, met andere woorden aanhoudende steun voor Griekenland."



Het akkoord bevat verschillende maatregelen, waarvan een aantal met een deadline. Het belastingstelsel en de BTW moeten op de schop, de pensioenvoorziening moet worden aangepakt. Verder moet de economie hervormd worden naar richtlijnen volgens de OECD, de energiemarkt verder geprivatiseerd en de arbeidsmarkt gemoderniseerd. Lees hier het volledige akkoord.

De Griekse premier Tsipras moet de overeenkomst nu verdedigen in het Grieks parlement, dat moet instemmen met de maatregelen. Ook andere Europese parlementen, waaronder de Tweede Kamer, mogen zich nog over het akkoord buigen. Daarnaast moeten ook Finland, Duitsland, Oostenrijk, Slowakije en Estland instemmen, voordat de gesprekken over een ESM programma (European Stability Mechanism) kunnen beginnen.

"Moedig besluit" en bouwen aan vertrouwen

Europese leiders reageerden direct op het gesloten akkoord. Volgens Tsipras zullen de hervormingen Griekenland onvermijdelijk in een recessie storten, maar zei hij ook dat de Grieken verantwoordelijkheid hebben genomen in het afwijzen van de meest extreme eisen van de conservatieven in Europa. Zo zou onder andere het fonds ter waarde van 50 miljard met Griekse staatsbezittingen als onderpand niet ondergebracht worden in Luxemburg, maar in Athene blijven. En Tsipras zou mediumlange termijn financiering hebben gewonnen, net als uiteindelijke schuldenverlichting.

President Hollande is redelijk positief. Hij noemt het een "historische beslissing" en een "moedig besluit" van de Grieken. Bondskanselier Merkel en de Belgische premier Michel wijzen er op dat het vertrouwen in het land opnieuw opgebouwd moet worden. Premier Rutte, die een verkiezingsbelofte breekt als er weer geld naar Griekenland gaat, spreekt van "een heel ingewikkelde bevalling."

Griekse banken

Vandaag begint de Eurogroep, het overlegorgaan van de Europese ministers van Financiƫn, met verder uitwerken van het plan. Griekenland heeft bijvoorbeeld op 20 juli 7 miljard euro nodig en in augustus een aanvullende 5 miljard om aan de betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.

De Griekse banken gaan volgens berichten morgen weer open. De ECB steunt de banken met 2 miljard euro. Het betalingsverkeer zal waarschijnlijk nog wel beperkt blijven. De opname limiet van 60 euro blijft bestaan en transacties naar het buitenland zullen waarschijnlijk beperkt blijven tot er een definitief akkoord is over het steunprogramma. Op die manier wordt een bank-run voorkomen.