Wini Weidenaar:

"Slag slaan met gevarieerder bio-vleesassortiment in supermarkten"

Tholen - Weidenaar is een Fries familiebedrijf en een redelijk nieuwe speler in de bio-branche. Het bedrijf in Dokkum produceert droge worst, maar verkoopt ook voorverpakt vlees voor de supermarkten. "We deden dit al met regulier Hollands vlees, maar inmiddels zijn we dus ook actief op de biologische markt. We produceren onder meer droge worst voor Bio+, maar ook onder ons eigen merk. En we maken andere biologische vleesproducten voor diverse retailers", vertelt Wini Weidenaar, die vooral kansen ziet in het vergroten van de diversiteit van het biologisch assortiment in de reguliere retail.
 
Wini werkt in het bedrijf van haar broer Lieuwe. "Lieuwe is de derde generatie. Er is veel veranderd, zo hadden we vroeger bijvoorbeeld nog een eigen dorpswinkel. Het mooie is wel dat we ook in deze tijd nog altijd verantwoordelijk zijn voor dezelfde consument."


Lieuwe Weidenaar (eigenaar Familiebedrijf Weidenaar) met zijn zus Wini Weidenaar in de droogkasten van het bedrijf in Dokkum.

Ze vertelt dat allereerst in 2012 voor de worstenmakerij met succes een Skal-certificaat aangevraagd is en dat sinds week 20 van 2014 ook de slagerij van Weidenaar gecertificeerd is. "We wilden al biologische droge worst gaan maken en zochten daarom een ingang voor de biologische markt. Die hebben we dankzij de samenwerking met Bio+ en met Waddendelicatessen gevonden. Naast de activiteiten voor Bio+ en Waddendelicatessen leveren we biologisch vlees en droge worst aan bijvoorbeeld HEMA en nog een grote retailer. Ook leveren ze veel reguliere vleesproducten en droge worst aan de retail in het noorden van het land. Het gaat hierbij om onder andere Albert Heijn, Poiesz supermarkten Spar, Sligro en Jumbo."
 

Kansen

Volgens Wini liggen er nog voldoende groeikansen in biologisch: "In de reguliere supermarkten kunnen we met biologisch vooral nog een slag slaan als het gaat om de diversiteit van het assortiment. Hier liggen echt kansen, er staat nu nog een vrij standaard assortiment. Daar willen wij verandering in aanbrengen. Het mooie is dat we hier het vlees met de hand snijden, slavinken in ons eigen spek rollen, hamburgers uniek om hun smaak zijn. En we kunnen dagelijks produceren, waardoor onze producten heel vers zijn."
 


Weidenaar heeft volgens Wini zeker de ambitie om in de toekomst ook voor de natuurvoedingsmarkt vlees te gaan produceren. "We willen ook deze markt graag helpen om een leuker, groter assortiment te bieden, waarin hopelijk ook ruimte is voor regionale vleesproducten. Het moet vooral niet te standaard zijn."
 

Herkomst vlees

Het biologische rundvlees dat Weidenaar verwerkt, is afkomstig uit Ierland. "Dit is een kwaliteitskwestie. We hebben ook naar Nederlands vlees gekeken, maar voor bijvoorbeeld biefstuk bleek het Ierse vlees toch beter." Het biologische varkensvlees is afkomstig uit Nederland. "Voor beide doen we zaken met Deli Harmony."
 

De Friese droge worst wordt nog gemaakt volgens Pake's (opa) recept.

Duurzaam

Ze vertelt dat Weidenaar ook goed let op de duurzaamheidsaspecten. "We produceren 40 procent van de energie die we verbruiken zelf, door middel van zonne-energie. Verder beschikken we over een warmtekrachtkoppeling systeem. Hiermee kunnen we ons water verwarmen voor bijvoorbeeld het schoonmaken. En onze verpakkingen bestaan voor 70 procent uit gerecycled plastic. Honderd procent is vanuit voedselveiligheidsoogpunt niet mogelijk. Veiligheid is wat dat betreft uiteraard nog belangrijker dan duurzaamheid."
 
Voor meer informatie:
 
Wini Weidenaar
Weidenaar
Hogedijken 51
9101 WZ Dokkum
0519 241275
wini@friesedrogeworst.nl
www.friesedrogeworst.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven