1900 eters verkleinen hun voetafdruk

Wereldrecord Langste Vegetarische Tafel verbeterd

Vrijdag 10 juli heeft de Vegetariërsbond het wereldrecord Langste Vegetarische Tafel verbeterd. 1900 eters genoten van een lekkere vegetarische maaltijd en verkleinde tegelijkertijd hun ecologische voetafdruk. Deze recordpoging vond plaats op het Museumplein in Amsterdam. De wereldrecordpoging werd mede mogelijk gemaakt door vleesvervangerproducent Tivall en tientallen vrijwilligers "Met dit wereldrecord zorgden we voor een maximale impact. Na de zware industrie is de voedselindustrie de grootste vervuiler. Dat komt vooral door de productie van vlees. De Langste Vegetarische Tafel heeft daardoor direct effect op je voedselvoetafdruk", aldus Floris de Graad (directeur Vegetariërsbond).

Voor dit mega-banket stonden ruim 20 vrijwilligers onder leiding van chef-kok Erik Wilschut (Vekologisch) drie dagen in de keuken. Onder andere een bijna leegstaand verzorgingstehuis van Evean werd gebruikt om de onder andere honderden kilo's tomaat, 100 kilo pompoen, 30 kilo ui, 30 kilo paprika, 30 kilo vegetarisch gehakt, 90 kilo gegrilde vegetarische stukjes, 30 liter zonnebloemolie, 3 kilo paprikapoeder en 1900 tortilla wraps te verwerken tot een smakelijk geheel. Het menu bestond uit 5 gerechtjes geïnspireerd op de Mexicaanse keuken: een wrap met chili sin carne, guacamole, tomatensalsa, pompoenschotel en gegrilde stukjes. Dankzij sponsor Tivall kon de maaltijd gratis worden aangeboden."Veel gasten genoten erg van deze vleesloze maaltijd", aldus Floris de Graad. Daarnaast lieten veel mensen ook zien dat ze hun voetafdruk verkleinen door op de foto te gaan met een grote groene voet. "Deze grote voet was natuurlijk de voetafdruk van iemand die vlees eet, vergeleken daarmee heet een vegetariër slechts maatje 36."

Vincent Kagie van de Vegetariërsbond vertelde voorafgaand aan de recordpoging al dat de maaltijd grotendeels biologisch zou zijn. "De groenten en droogwaren zijn ingekocht bij de biologische groothandel of biologische groenteleveranciers. De Tivall producten die we in de maaltijd verwerken zijn echter niet biologisch."

Wereldrecord

De Langste Vegetarische Tafel is een initiatief van de Vegetariërsbond om meer mensen te laten ontdekken hoe lekker vegetarisch eten is. De recepten zijn terug te vinden op www.vegetariers.nl. Vorig jaar verbeterde de Vegetariërsbond het officieuze wereldrecord met 1750 gasten. Tot 2012 was het record in handen van de Belgische stad Mechelen.

Vegetarische Restaurantweek

Ook na de Langste Vegetarische Tafel gaat de Vegetariërsbond door met het op de kaart zetten van vegetarische eten. Op 3 en 4 oktober wordt voor de tweede maal de Veggie Fair georganiseerd, aansluitend vindt de Vegetarische Restaurantweek plaats.

Voor meer informatie: www.vegetariers.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.