Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Agrifirm Feed lanceert duurzaamheidslabels voor voerconcepten

Als eerste diervoederbedrijf in Nederland introduceert Agrifirm Feed duurzaamheidslabels bij voerconcepten. Deze labels bieden klanten concrete informatie over de duurzaamheidsprestaties van concepten en producten. "Hiermee dragen we concreet bij aan bewustwording wat betreft verduurzaming, bieden we onze stakeholders transparantie en spelen we in op marktontwikkelingen", aldus Jan Kamphof, directeur Verkoop, Innovatie & Marketing.

Duurzaamheidslabels: vijf marktgerichte thema's

Agrifirm Feed kiest voor vijf duurzaamheidsthema's waarop nieuwe producten en concepten gelabeld worden:
  • Mineralenefficiëntie: Biedt de veehouder informatie over de stikstof- en fosfaatefficiëntie van het voerconcept.
  • Diergezondheid: Geeft kwalitatieve informatie over de bijdrage van het voerconcept aan de gezondheid van dieren (verbetering maag-darmgezondheid).
  • Klimaat: Geeft de uitstoot van broeikasgassen per kg/eindproduct (melk, vlees en eieren) weer, dus de CO2-footprint van het product.
  • Recycling: Geeft aan hoeveel procent van het voerconcept bestaat uit co-producten voedingsindustrie.
  • Verduurzaming grondstoffen: Geeft het landgebruik aan dat nodig is voor de teelt van agrogrondstoffen die worden verwerkt in een concept of product.

Elk thema heeft een eigen herkenbaar icoon. De duurzaamheidsinformatie is aanvullend op de gebruikelijke informatie over toepassing en rendement van voerconcepten.

Voorbeelden: voerconcepten met duurzaamheidslabels

Gemengd Voeren 2.0: 4,5% betere mineralenefficiëntie
Een voorbeeld van een voerconcept met duurzaamheidslabels is Gemengd Voeren 2.0 in de rundveehouderij. Dit is een voermethode die selectie aan het voerhek bij melkvee voorkomt, zodat de koeien het voer volledig benutten.

Daardoor wordt met hetzelfde voer 4,5% meer melk geproduceerd. Dit heeft een positief effect op de mineralenefficiëntie; de benutting van stikstof en fosfaat is ook 4,5% beter. Bekijk hier de duurzaamheidslabels voor Gemengd Voeren 2.0.

SOLIQ: 11% meer co-producten, 5% lagere CO2-footprint
Ook SOLIQ - het voerconcept in de legpluimveehouderij dat Agrifirm samen met Bonda en Roxell ontwikkelde - heeft positieve duurzaamheidseffecten. Kippen kunnen met SOLIQ niet meer selectief pikken. Hier is er vooral verbetering bij het onderdeel recycling: het vochtrijke SOLIQ bevat 11% meer co-producten dan standaard legvoer. Dit leidt ook tot een lagere CO2 footprint (-5%). Daarnaast verbetert de diergezondheid. Bekijk hier de duurzaamheidslabels voor SOLIQ.

Invulling duurzaamheidsstrategie

Met de labels geeft Agrifirm invulling aan haar duurzaamheidsstrategie. Kamphof: "Een van onze bedrijfsprincipes is 'Werken aan Morgen'. Duurzaamheid is daarbij een belangrijke factor. Ketenpartijen werken aan een duurzame voedselvoorziening en de vraag naar transparantie in de keten groeit. Met de introductie van de labels dragen we hieraan bij en laten we zien dat Agrifirm werk maakt van efficiënt voeden en voeren van gezonde dieren."

Voor meer informatie: www.agrifirm.com
Publicatiedatum: