Wageningers verspillen 40% minder in FoodBattle

Hoeveel eten gaat er bij u de kliko in? Drie weken lang hielden 350 Wageningers uit 137 huishoudens tijdens de FoodBattle hierover een dagboek bij. Én ze probeerden hun verspilling omlaag te krijgen. Met succes: er werd maar liefst bijna 40% minder voedsel verspild. Als grote winnaar kwam de groep 'studenten' uit de bus: na drie weken gooiden zij ruim 61% minder eten weg.

Over Foodbattle

FoodBattle is een landelijke, groepsgerichte aanpak in estafettevorm, waarbij mensen bewust worden gemaakt van voedselverspilling en hun eigen gedrag hierin. Ook worden ze uitgedaagd om hun eigen verspilling omlaag te brengen. Eerdere FoodBattles lieten zien dat een verspilling van 20 tot 40% mogelijk is. FoodBattle is ontwikkeld door Wageningen UR, samen met het Voedingscentrum en Milieu Centraal, en wordt mede gefinancieerd door het ministerie van Infrastructuur & Milieu en het Europese project FUSIONS.Ook door Wageningen UR en gemeente Wageningen werd het initiatief genomen om een Foodbattle te organiseren. Deze liep van 16 maart tot en met 5 april 2015. Tijdens de FoodBattle hielden deelnemers drie weken lang bij wat ze weggooiden. Tussendoor kregen ze handige tips en lekkere recepten voor koken met restjes.

Minder verspillen is niet moeilijk…

En dan blijkt veel mogelijk: na 3 weken FoodBattle werd gemiddeld bijna 40% minder eten weggegooid. Opvallend was de goede prestatie van de studenten: zij verspilden gemiddeld ruim 61% minder eten. Er waren leuke prijzen voor de deelnemers die hun verspilling verbluffend omlaag brachten. Of helemaal niks weggooiden. Zoals Judit Andrea Kalmar. "Ik ga mijn hele leven al bewust om met voedsel. Ik vond de FoodBattle een leuke manier om te testen of ik echt drie weken niets weg kon gooien. En dat is gelukt! Het viel me honderd procent mee. Ik denk dat het belangrijk is dat je goed plant. En een plan B hebt: wat doe ik met de restjes? Ik eet veel groente, en die kun je de volgende dag nog prima verwerken in een groentetaart, salade of pureren tot een sausje. Heerlijk toch?"

… en ook gewoon leuk

Meedoen aan de FoodBattle was niet alleen heel leerzaam, maar ook gewoon heel leuk. Er werden allerlei leuke activiteiten rondom voedselverspilling georganiseerd. Van smoothies proeven van 'fruit met een plekje' bij Albert Heijn, tot een spaaractie voor bewaarboxen bij SPAR. Koks van Vakschool Rijn-IJssel lieten samen met natuur- en milieueducatiecentrum Het Groene Wiel deelnemers restjes omtoveren tot heerlijke gerechten in de workshop 'Creatief koken met restjes'. Solidez ging gezellig met kinderen aan de slag. Omdat vaak brood wordt weggegooid, stonden broodpudding en wentelteefjes op het menu. Het werd een multiculturele maaltijd en de kinderen vonden het 'super delicious'. Green Office organiseerde samen met studenten een Cook-off waarbij vier teams van twee mensen heerlijke gerechten maakten van leftovers. Tussendoor werd iedereen vermaakt met optredens van Isow Wageningen dansgroepen, de Circusschool Wageningen en the Mississippi Delta Beats.

Voor meer informatie: Hilke Bos-Brouwers

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.