Vegetariërsbond gaat dit jaar voor 1900 deelnemers

Langste Vegetarische Tafel: eten met het meeste impact

Samen smakelijk etend de wereld fors verbeteren. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het gaat wel gebeuren. Vrijdag 10 juli organiseert de Vegetariërsbond op het Museumplein in Amsterdam de Langste Vegetarische Tafel. Er is dit jaar plek voor meer mensen dan ooit tevoren: 1900 mensen kunnen aanschuiven voor een uitgebreide vegetarische maaltijd.

"Met 1900 deelnemers vestigen we het absolute record Langste Vegetarische Tafel. Dat betekent ook dat we nog nooit zoveel impact hebben gehad. Na de zware industrie is de voedselindustrie de grootste vervuiler. Dat komt vooral door de productie van vlees. De Langste Vegetarische Tafel is dus zeker géén symbolische actie zoals het dragen van een geel armbandje of het tekenen van een petitie. Het heeft direct effect, je verbetert de wereld hier en nu. Het is lekker eten met impact", aldus Floris de Graad, directeur van de Vegetariërsbond.

Voor dit mega-banket staan ruim 20 vrijwilligers onder leiding van chef-kok Erik Wilschut drie dagen in de keuken. Ook de hoeveelheid ingrediënten is indrukwekkend: onder andere 400 kilo tomaat, 100 kilo pompoen, 30 kilo ui, 30 kilo paprika, 30 kilo vegetarisch gehakt, 90 kilo gegrilde vegetarische stukjes, 30 liter zonnebloemolie, 3 kilo paprikapoeder en 1900 tortilla wraps. Dankzij sponsor Tivall kan de maaltijd gratis worden aangeboden. Vincent Kagie van de Vegetariërsbond meldt desgevraagd dat de maaltijd grotendeels biologisch zal zijn. "De groenten en droogwaren zijn ingekocht bij de biologische groothandel of biologische groenteleveranciers. De Tivall producten die we in de maaltijd verwerken zijn echter niet biologisch."

Met het eten van een vegetarische maaltijd wordt veel minder beslag gelegd op het milieu en landbouwgrond. Deelnemers aan de Langste Vegetarische Tafel hebben op dat moment dan ook een aanmerkelijk kleinere 'voedselvoetafdruk'. Kort voor het evenement maakt de Vegetariërsbond bekend hoe groot het verschil tussen de geserveerde maaltijd en een 'gewone' maaltijd met vlees precies is.

Iedereen die benieuwd is naar hoe lekker vegetarisch eten is mag gratis aanschuiven. Vanaf ongeveer 18:00 uur zal er opgeschept gaan worden. Het eten bestaat uit 5 kleine gerechten geïnspireerd door de Mexicaanse keuken. Daarnaast zullen vroegkomers door Sabra worden getrakteerd op een amuse van groente en toast met hummus.

De Langste Vegetarische Tafel vindt voor de vijfde keer plaats. Vorig jaar werd het wereldrecord, dat al in handen van de Vegetariërsbond was, verbeterd tot 1.750. Tot 2013 stond dit record op de naam van de stad Mechelen met 1000 deelnemers. Het evenement begint om 18:00 uur en vindt plaats rond de vijver op het Museumplein.

Om verzekerd te zijn van een plek aan de tafel kan men een plaats reserveren aan een VIP-tafel. Voor de overige plaatsen geldt wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Voor meer informatie: www.vegetariers.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.