
Abonneren
Vacatures
- Loodsmedewerk(st)ers Groente en Fruit
- Global Sourcing Manager
- Business Unit Manager Importeurs & Exporteurs
- Docent Teelt
- Buying Operations Manager (BOM Process)
- Bestuurslid
- Internationaal accountmanager Duitsland
- Manager Operations Ethiopia
- Quality controller
- Manager Packing Station
Top 5 - gisteren
- In memoriam Harmen Peters
- René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- Amandelpasta en gemengde notenpasta in grote 'jubileumpotten'
- Biologisch akkerbouwer Douwe Monsma aan tafel bij onderhandelingen landbouwakkoord
- "Nederlandse leiders putten sterk uit de ervaringen in Denemarken bij het ontwikkelen van de markt"
Top 5 - afgelopen week
- Geitenhouderij De Molswaerd gaat van biologisch naar eco-vriendelijk
- John Arink speecht tijdens protest bij Rabobank
- Onkruidrobot maakt indruk op RTL-presentator Lodewijk Hoekstra
- Biologische paddenstoelenkwekerij zet deuren wijd open na nieuwbouw
- Roomijs van BD-landbouwer Tim Moerman in BinnensteBuiten
Top 5 - afgelopen maand
- Mestoverschot? Niet in de biologische sector
- Geitenhouderij De Molswaerd gaat van biologisch naar eco-vriendelijk
- De Wijndragers neemt het merk Van TON uit Zierikzee over
- Potgrond met turf funest voor natuurgebieden, maar alternatief lijkt moeilijk te vinden
- "Overheid beschermt mensen en natuur onvoldoende tegen schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen"
Vegetariërsbond gaat dit jaar voor 1900 deelnemers
Langste Vegetarische Tafel: eten met het meeste impact
"Met 1900 deelnemers vestigen we het absolute record Langste Vegetarische Tafel. Dat betekent ook dat we nog nooit zoveel impact hebben gehad. Na de zware industrie is de voedselindustrie de grootste vervuiler. Dat komt vooral door de productie van vlees. De Langste Vegetarische Tafel is dus zeker géén symbolische actie zoals het dragen van een geel armbandje of het tekenen van een petitie. Het heeft direct effect, je verbetert de wereld hier en nu. Het is lekker eten met impact", aldus Floris de Graad, directeur van de Vegetariërsbond.
Voor dit mega-banket staan ruim 20 vrijwilligers onder leiding van chef-kok Erik Wilschut drie dagen in de keuken. Ook de hoeveelheid ingrediënten is indrukwekkend: onder andere 400 kilo tomaat, 100 kilo pompoen, 30 kilo ui, 30 kilo paprika, 30 kilo vegetarisch gehakt, 90 kilo gegrilde vegetarische stukjes, 30 liter zonnebloemolie, 3 kilo paprikapoeder en 1900 tortilla wraps. Dankzij sponsor Tivall kan de maaltijd gratis worden aangeboden. Vincent Kagie van de Vegetariërsbond meldt desgevraagd dat de maaltijd grotendeels biologisch zal zijn. "De groenten en droogwaren zijn ingekocht bij de biologische groothandel of biologische groenteleveranciers. De Tivall producten die we in de maaltijd verwerken zijn echter niet biologisch."
Met het eten van een vegetarische maaltijd wordt veel minder beslag gelegd op het milieu en landbouwgrond. Deelnemers aan de Langste Vegetarische Tafel hebben op dat moment dan ook een aanmerkelijk kleinere 'voedselvoetafdruk'. Kort voor het evenement maakt de Vegetariërsbond bekend hoe groot het verschil tussen de geserveerde maaltijd en een 'gewone' maaltijd met vlees precies is.
Iedereen die benieuwd is naar hoe lekker vegetarisch eten is mag gratis aanschuiven. Vanaf ongeveer 18:00 uur zal er opgeschept gaan worden. Het eten bestaat uit 5 kleine gerechten geïnspireerd door de Mexicaanse keuken. Daarnaast zullen vroegkomers door Sabra worden getrakteerd op een amuse van groente en toast met hummus.
De Langste Vegetarische Tafel vindt voor de vijfde keer plaats. Vorig jaar werd het wereldrecord, dat al in handen van de Vegetariërsbond was, verbeterd tot 1.750. Tot 2013 stond dit record op de naam van de stad Mechelen met 1000 deelnemers. Het evenement begint om 18:00 uur en vindt plaats rond de vijver op het Museumplein.
Om verzekerd te zijn van een plek aan de tafel kan men een plaats reserveren aan een VIP-tafel. Voor de overige plaatsen geldt wie het eerst komt, wie het eerst maalt.
Voor meer informatie: www.vegetariers.nl
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-05-12 Ziekenhuis AZ Zeno geeft bio-voeding aan de patiënten
- 2023-05-11 Hotelketen Bilderberg: alle 125 ontbijtproducten gescreend en verduurzaamd
- 2023-05-05 Tweesterrenchef Bas van Kranen: "Biologische groenten zijn zoveel lekkerder, echt bizar"
- 2023-05-03 Nieuw Mos eetcafé wordt biologische saladebar SLA
- 2023-04-25 Eerste biologische en vega lunchroom van Dordrecht gaat sluiten
- 2023-04-24 Chef-kok Wander Alblas laat gasten zelf kip slachten
- 2023-04-20 Duitsland: nieuwe regels voor etikettering bio-producten in restaurants en kantines
- 2023-04-18 Nieuwe biologische koekjesmix voor naast de koffie of thee
- 2023-04-18 Smaakvolle start voor pilot 'Meer bio in de horeca'
- 2023-04-05 Zwitserse bio-sector zet met biologisch horeca-label in op extra omzet
- 2023-04-03 Meld uw duurzame horecalocatie aan voor de Gaia Green Awards 2023
- 2023-03-22 Instock verhuist om meer voedsel te kunnen 'redden'
- 2023-03-10 Collectief van inkopers verbindt zich aan natuurinclusieve landbouw
- 2023-02-21 Groene en gezonde maaltijden in de zorg dankzij platform ToekomstProef
- 2023-02-17 Heerlijkheid Mariënwaerdt behaalt opnieuw Green Key Goud
- 2023-02-14 Valentijnsactie voor de Voedselbank
- 2023-02-14 Met pilot komt biologische aanbesteding door het Rijk stapje dichterbij
- 2023-01-30 Investeringsronde moet groei en internationalisering Anne&Max versnellen
- 2023-01-24 Hotelvereniging gaat voor 50% bio-groenten in 2025
- 2023-01-11 Vernieuwd EXKi-restaurant op Brussels Airport