Bierkreek Rozenfestival 2015 - juryleden gezocht!

Op zaterdag 11 en zondag 12 juli vindt het befaamde Zeeuwse Rozenfestival plaats.
Het festival is inmiddels een terugkerend jaarlijks evenement in het tweede weekend van juli. Vanuit heel Europa trekken rozenliefhebbers naar IJzendijke om de ruim 2.000 soorten rozen te bewonderen en/of om rozen te kopen. De huisimker is aanwezig en Kwekerij Ferdinandushof heeft een mooie collectie vaste planten bij zich die te combineren zijn met rozen. De inwendige mens krijgt ook aandacht: bijvoorbeeld door een pizza, vers gebakken in een echt houtoven. Maar het meest bijzondere van dit 15e festival, is dat de Bierkreek hulp vraagt van het publiek.
 

Honderden nieuwe soorten: Zaterdag 11 juli: een heuse 'Trial' met een jury van formaat

De Bierkreek kweekt honderden nieuwe soorten rozen. Deze worden ingestuurd door kwekers uit alle hoeken van de wereld: bijvoorbeeld uit de Canadese provincies British Columbia en New Foundland, Frankrijk, Duitsland, Nieuw-Zeeland en uit de USA, soorten uit de Californische woestijn. Al deze soorten worden door de Bierkreek getest op Nederlandse/Europese omstandigheden. Hoe gezond zijn ze? Geuren ze, zijn ze mooi, hoe is het blad?Tegelijkertijd stuurt de Bierkreek deze soorten ook op naar zogenaamde Trials. Rozenwedstrijden op 15 plaatsen in Europa. Daar worden de rozen opnieuw aan de tand gevoeld, nu door professionele jury's.

Maar nu, laten we eerlijk zijn: wie gaat die rozen uiteindelijk in de tuin plaatsen? U, als consument toch? De Bierkreek nodigt consumenten daarom uit om op zaterdag 11 juli, tussen 10:00 en 15:00 uur deel te nemen aan de doorlopende Jury. Aan de hand van eenvoudige en duidelijke vragen kan men langs de nieuwe soorten lopen en de rozen beoordelen. Iedereen kan jurylid zijn: papa's, mama's, opa's, oma's en natuurlijk ook kinderen. De uitslag wordt dezelfde dag, om 17:00 uur bekend gemaakt. Onder de deelnemende juryleden worden leuke prijzen verloot.

Met de opgedane kennis gaat de Bierkreek verder. De beste roos wordt uiteindelijk geïntroduceerd en op de Nederlandse markt gebracht.Zondag 12 juli: (groot-)ouder (klein-) kinddag: rozenveredelaars in de dop?

De zondag is ingeruimd voor het kind. Natuurexcursies, speuren naar salamanders en nuttige insecten tussen de rozen. Maar… ook hier een spannend roze(n)tintje.
De Bierkreek gaat kinderen helpen om volleerd veredelaar te worden. Een wat? Een veredelaar is de man of vrouw die met veel geduld en een beetje geluk, nieuwe kruisingen maakt uit bestaande rozen. En des te jonger je begint…

De kinderen krijgen de gekruiste rozenbottel met de zaadjes een paar maanden later met een handleiding toegestuurd (tegen een vergoeding van 7,50 euro). En dan maar zaaien… afwachten… en testen! En misschien, heel misschien, komt er een soort uit die de moeite is om te introduceren?
 

Een feest van geur, kleur en smaak

De Bierkreek is de enige gecertificeerde biologische rozenkwekerij van Nederland en de tweede wereldwijd. Op dit moment kweekt zij ruim 2.000 verschillende soorten rozen in volle grond en in pot. Bijzonder is dat de klanten de rozen meteen mee kunnen nemen in pot, maar ook uit kunnen kiezen op het teeltveld en reserveren voor het najaar. Een feest van geur, kleur en smaak.
 
Op beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur. Verkoop van rozen in pot gaat tijdens deze dagen gewoon door. Toegang is gratis.
 

Bereikbaarheid

De kwekerij is nu na de voltooiing van de hoofdrijbaan - N61 - te bereiken via de zuidelijke paralellweg. Men kan op de parallelweg komen door bij de rotonde bij IJzendijke af te slaan richting Waterlandkerkje. Volg de bordjes met pijlen. Let op: Niet alle navigatiesystemen hebben deze wijziging al verwerkt.

Voor meer informatie: info@bierkreek.nl en www.bierkreek.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.